Krystalizace je známkou kvality, protože s medem nebylo nijak manipulováno, říká včelař Václav Jirka

16. prosinec 2022

Pozvání Lady Klokočníkové do rozhlasové kavárny přijal Ing. Václav Jirka, včelař tělem i duší. Prostor provoněl med, kterého se objevilo na stole nepřeberné množství a  je barev. Od bílého až po černý, přes nádherné zlatavé barvy. Vše od nás z východních Čech.

Medů jsem přinesl spoustu. Obecně se soudí, že med má hnědou nebo hodně tmavou barvu. Ale každý si může, jak vidíte, vybrat. A to nejsou medy ze všech rostlin, ze kterých pocházejí. Ale medy umí být velice barevné, od těch úplně nejtmavších medovicových, které pocházejí z lesnatých oblastí, až po akátový med, který tady máme z jižní Moravy od jednoho mého známého včelaře. Ten má téměř vodovou barvu, úplně bílou. Takže je celá škála barev medů, které pocházejí z České republiky, ač by se to možná nezdálo.

Med je kvalitní vždy. Jediný, kdo ho může zkazit, je včelař při jeho zpracování. Včely si potravu do úlu přinesou vždy kvalitní.
Václav Jirka, včelař

Jaký byl letošní rok z pohledu včelařů?
Pokud mohu mluvit za jaroměřské včelaře, tak medu z okolí Jaroměře bylo letos poměrně dost. Samozřejmě mohou se vyskytovat i lokality, kde nebyl. Vše záleží na přírodě a na počasí, ale z mého pohledu byl letošní rok pro včelaře velmi dobrý. U nás v regionu jsme sklidili velmi dobrý med.

Čtěte také

Co dělají včelaři přes podzim a zimu? Odpočívají?
To vůbec. Možná to platilo kdysi dávno, kdy se říkalo - v září zahoď klíč od úlu a jdi k němu zase až na jaře. Dnes se nám technologie trochu posunuly a hlavně máme problémy se škůdci. Tzv. varroáza, o které možná už posluchači slyšeli, je problémem nejen v České republice, ale v celé Evropě. Je to v podstatě roztoč, takové malé včelí klíště, které nám včely napadá.

Včelaři musí určitými zákroky včely neustále hlídat a toho roztoče regulovat nebo případně od něj včelám pomoci. A to se dělá právě teď v podzimním období.

Co musíte udělat pro to, aby byl váš med nejlepší?
Hlavně se celoročně poctivě starat o včely. Jít s dobou, sledovat trendy a především se k medu chovat jako k čisté přírodní potravině. Dobře ho skladovat, dobře ho stáčet, dodržovat všechna kritéria, aby neztratil svoje vlastnosti. To znamená, nepřehánět to s teplotou a při skladování ho mít v suchu a v chladu.

V České republice rozeznáváme pouze dva druhy medů. Máme med květový a medovicový, vše ostatní jsou přívlastky.
Václav Jirka, včelař

Což platí potom i pro skladování u všech spotřebitelů doma. A samozřejmě je důležité, aby včelaření člověka bavilo, aby se o včelky staral s láskou, protože ony to dokáží ocenit.

Jak poznáme dobrý med?
Základem je samozřejmě koupit si med přímo od včelaře. Znáte ho, můžete za ním zajít. Pokud je to dobrý včelař, jakože v České republice jsou skoro všichni dobří včelaři, tak vám neprodá nic špatného. Takovým úplně základním parametrem je sklenici s medem vzít a otočit. Pokud v něm bublina vzduchu krásně pomaličku připluje nahoru, tak je med určitě v pořádku.

Může se totiž stát, že med bude trošku řidší, bude mít větší obsah vody, což je asi jediná chyba, která se s medem může stát. Není to nic fatálního, pokud se rychle sní, tak to není nic špatného. Tam se pak může stát akorát to, že med kvasí, což samozřejmě poznáte. To je jediná vada medu, která může nastat, že bude obsahovat více vody.

Čtěte také

A jak med skladovat?
Určitě mít med zavřený. Zavíracím víčkem na závit, aby dovnitř nešel vzduch, protože med je velmi hygroskopický a přijímá do sebe vlhkost. Takže se vám může stát, že i když med bude kvalitní od včelaře, tak vám nasaje vlhkost a kvasí. A pak by měl být med v suchu a skladován pokud možno ve tmě.

Může být i ve sklepě nebo v lednici, ale není to nutné, v podstatě na teplotě nezáleží. Jde o to, aby na něj třeba nesvítilo trvale sluníčko. Pokud bude med dobře skladovaný a bude mít správnou vlhkost, pod 20 procent, ještě lépe pod 18, tak je v pořádku a vydrží klidně i 1000 let.

Ovšem zkrystalizuje.
Krystalizace medu znamená, že vám po nějakém čase ztvrdne.

Čtěte také

Záleží zase na tom, jaké je složení medu, z jakých květin a stromů ho včely přinesly. Krystalizace medu je úplně normální a naopak ji považujte za známku kvality, protože s tím medem nebylo nijak manipulováno, krystalizace medu není nic špatného.

Pokud ho chcete zase ztekutit, stačí ho dát do rána na radiátor a on se vám povolí. Pokud byste si ho chtěli opravdu úplně rozehřát, tak úplně nejlepší je ve vodní lázni a mít tam kuchyňský teploměr, aby teplota nepřesáhla 40 až 50 stupňů.

Je rozdíl mezi lesním a květovým medem?
V České republice v podstatě rozeznáváme pouze dva druhy medů. Vše ostatní jsou přívlastky. Máme med květový, který je nejběžnější, je ho nejvíc. To je med, který vzniká z nektaru květů bylin a stromů na jaře. Je to jednoduchý med složený z jednoduchých cukrů a snadno stravitelný. Můžeme ho mít na stole neustále, sladit s ním čaj a běžně ho konzumovat.

Čtěte také

Pak máme medovicový med, který je už o hodně vzácnější, proto je také dražší. Není to proto, že by byl nějak kvalitnější, má stejné vlastnosti jako med květový, ale vzniká jinou cestou. Vzniká tím, že mšice a další hmyz nabodává listy stromů a jehličí. Včelky potom vysávají ony produkty mšic a je to vlastně med z mízy stromů.

Základ je stejný, zase jsou tam cukry, ale dá se říct, že v medovicovém medu bude více minerálů, protože strom táhne mízu a živiny ze země. Ale nedá se říct, že by některý med byl kvalitnější. Pro lidi je každý med dobrý.

Celou medovou radioporadnu se včelařem Václavem Jirkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související