Krůtí guláš se zelím. Spojení chutí a zdravé kuchyně

Léčivé účinky zelí byly využívány již ve starověkém Řecku. Je bohatým zdrojem vitamínu C - mnohem větším, než je citrusové ovoce. Kromě vitamínu C se v zelí nachází velké množství vitamínu K, přičemž pouze 100 g zelí vám dodá jeho potřebnou denní dávku. Skrývají se v něm i další vitamíny, minerály a také kyselina mléčná, která příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí.

Zelí se stejně jako například kedluben nebo květák vyšlechtilo z divoké brukve. Dělíme ho na tři druhy: hlávkové, pekingské a čínské. Hlávkové dále rozdělujeme na červené a bílé.

Lidé si často pletou pekingské a čínské zelí, jelikož pekingské bývá někdy mylně označováno jako čínské. Rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že pekingské zelí tvoří hlávku a je u nás běžně dostupné, kdežto čínské zelí tvoří pouze volné listy připomínající spíše špenát a u nás jej naleznete pouze zřídka.

Čtěte také

Hlávkové zelí pořídíte v čerstvé, sterilované i kysané podobě. Zbylé druhy pořídíte především čerstvé.

My dnes pro vás máme zajímavý recept v němž se pojí chuť a zdravé účinky zelí s krůtím masem.

Budete potřebovat tyto suroviny:

400 g kysaného zelí
1 navinulé jablko
1 šalotka
1 lžička majoránky
4 lžíce oleje
200 ml zeleninového vývaru
1 středně velká brambora
100 g zakysané smetany
sůl
pepř
800 g krůtích prsních řízků
červená a zelená paprika
lžička mleté sladké papriky
lžíce petrželky

Nakrouhané zelí

Postup přípravy krůtího guláše se zelím:
Kysané zelí překrájíme, jablko oloupeme, vyřízneme jádřinec a rozkrájíme.
Šalotku posekáme a s majoránkou osmahneme na rozehřátém oleji. Pak přidáme kysané zelí, jablko a zalijeme zeleninovým vývarem.
Přivedeme k varu a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
Bramboru oloupeme a nastrouháme.
Vmícháme zakysanou smetanu a pokrm osolíme a opepříme.
Maso nakrájíme na kostky o velikosti dva centimetry. Opečeme asi deset minut. Pak lehce podlijeme a podusíme dokud maso nezměkne. Když už je téměř měkké přidáme papriky nakrájené na kostky. Podle chuti ještě osolíme, opepříme a okořeníme mletou paprikou a vmícháme do zelí.
Vše krátce prohřejeme.
Krůtí guláš rozdělíme na talíře a dozdobíme petrželkou.

Tipy:
Pokud si pořídíte čerstvé zelí, nezapomeňte jej nejprve pořádně omýt. Dále ho pak nakrouhejte a pokračujte dle vámi vybraného receptu. Čerstvé zelí můžete použít do různých salátů i polévek, sterilované nebo kysané zelí můžete rovněž použít do polévek ale také i do nejrůznějších hlavních jídel. Když si pořídíte čerstvé zelí, můžete si jej samozřejmě doma kvůli delšímu skladování sterilovat nebo si můžete připravit vlastní kysané zelí dle vlastní chuti.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.