Krkonoše jsou plné turistů. Hotely i skiareály si začátek období pololetních prázdnin pochvalují

10. únor 2022 08:40

První dny z celkem šestitýdenního období pololetních prázdnin se v Krkonoších vydařily. V našich nejvyšších horách je na koronavirové poměry docela plno, sněhu je dost a na své si přijdou i ti, kteří si návštěvu hor neumí představit bez lyží nebo snowboardu.

Čtěte také

„Bez problémů. Je to parádní.“
„Úplně super. Nahoře trošku foukalo, ale jinak to bylo bezvadné.
„Sníh výborný, dopoledne málo lidí, paráda.
Na lyžařské podmínky na Hromovce si nikdo stěžovat nemohl.

V tomhle ohledu by to teď sotva mohlo být lepší, říká René Hroneš ze Skiareálu ve Špindlerově Mlýně. „Za poslední dva tři dny napadlo asi půl metru prašanu na ten technický sníh, kterého byla na sjezdovkách kolem 40 centimetrů sněhu. Takže lyžování je bezvadné. Blíží se nějaká mírná obleva, ale ta může být naopak ku prospěchu kvality sněhu.

Čtěte také

Poměrně solidně se dosavadní průběh pololetních prázdnin jeví i hoteliérům, podstatná část pokojů je rezervovaná a i když se ještě pořád volné ubytování najít dá, i podle samotných podnikatelů se zdá, že z toho vyjdou zajímavá ekonomická čísla.

A to tím spíš, že prakticky končí povinnost prokazovat se třeba v restauracích dokladem o očkování. Hory se do značné míry začínají vracet k normálnímu životu a fungují i lyžařské školy. I když…

„Největší problém máme s počtem instruktorů, tam je velký úbytek zaměstnanců. Sezónních pracovníků nám zkrátka chybí hodně, popisuje Zdeněk Lacina z jedné půjčovny vybavení a lyžařské školy ve Špindlerově Mlýně.

Čtěte také

Někdy tedy zájemci o lyžařský kurs neuspějí - a pokud by si jako náhradní variantu programu zvolili třeba pěší procházky po hřebenech, mohou narazit také, říká náčelník krkonošské Horské služby Pavel Jirsa. „Nedoporučujeme hřebenové túry z důvodu silného větru a sněžení, které bylo v uplynulých dnech. Tím pádem je i větší množství sněhu na horách. A někdy je to i z důvodu mlhy.

Dodejme, že jarní prázdniny za sebou mají část prvního turnusu, postupně potrvají v týdenních cyklech až do 20. března.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související