Podmínky pro lyžaře jsou v těchto dnech ideální. Vedle Krkonoš hlásí optimální sníh i Orlické hory

29. leden 2022

Počasí přeje lyžařům - v uplynulém týdnu nasněžilo a sjezdovky v Královéhradeckém kraji nabízejí většinou ideální podmínky. A nejde jen o Krkonoše. 

Čtěte také

Spokojeně odpovídali na otázku, jak se jim lyžuje, i návštěvníci Deštného v Orlických horách. „Nádhena, nemá to chybu.“ „Dnes to bylo opravdu skvělé. Akorát je nahoře trochu mlha, ale sníh je úplně úžasný. „Jak nasněžilo, je to měkké, takže se jezdí pomaleji a nehrozí žádné nebezpečí.

A lákavě znějí i slova Petra Prouzy ze Skiareálu v Deštném. „Sněhové podmínky jsou perfektní. Na nějakých 80 centimetrů technického sněhu, který jsme měli připravený na sjezdovkách, tak tento týden připadlo zhruba 40 centimetrů přírodního sněhu. A to vytvořilo úplně ideální podmínky pro lyžování.

Čtěte také

Pátek se obešel i téměř bez front u lanovek, dá se ale předpokládat, že o víkendu bude zájem větší a s nějakým čekáním bude potřeba počítat.

Většinu návštěvníků budou o víkendu tvořit lyžaři, kteří přijedou na jeden den, odhaduje Eva Fabiánová z Infocentra v Deštném. Sehnat ubytování v Orlicích horách je v těchto dnech docela problém. „Je plno, protože tady probíhá tradiční závod psích spřežení Šediváčkův long. Je to vesměs plné.

Čtěte také

A o moc lepší to nebude ani od první poloviny února, kdy začínají jarní prázdniny, i tam už jsou ubytovací kapacity skoro zaplněné. Ti, kteří to nemají do Orlických hor daleko, mohou určitě vyrazit i na zmíněný jeden den, vedle sjezdovek třeba i na běžky.

Horská služba ale upozorňuje, že o víkendu může hrozit i určité nebezpečí.

„O víkendu se očekává další sněžení a především silný vítr. Vzhledem k tomu, že stromy jsou plné sněhu, tak máme trochu obavy, aby nám nepadaly vršky, říká Josef Hepnar z Horské služby v Deštném v Orlických horách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.