Krásné tóny varhan po kompletní opravě se už nesou klášterním kostelem Narození Páně v Opočně

23. leden 2022 08:27

Klášterním kostelem Narození Páně v Opočně zní opět po dlouhé době varhany. Na jejich opravu přispěli i někteří místní obyvatelé takzvanou adopcí píšťal. V těchto dnech už jen mistr varhanář dolaďuje jednotlivé tóny. Kromě bohoslužeb budou varhany sloužit i při koncertech.

Varhanář Ivan Bok právě vystupuje z vnitřku varhan. Pro ladění nástroje potřebuje určitě hodně dobré uši. Žádná elektronika, jen poslouchá. „Co se týče té elektroniky, tak u ladění varhan je to podobné jako kdyby třeba fyzikům či matematikům zakázali používat kalkulačku.“

Čtěte také

„Takže elektronika pomáhá. Ale jsou tady u varhan těžko pochopitelné věci pro elektronickou ladičku.

Kolik píšťal tady je? „To jste mne trošku zaskočila. Ale tak si to může každý spočítat. Je to asi devětkrát 45, plus třikrát 18.

V čem spočívá tato práce, kromě naladění nástroje? „Před několika lety jsem přišel k těmto varhanám a našel jsem v barokní skříni nástroj, kde něco z onoho baroka ještě zbylo, ale mnohé bylo překryto nánosy 19. a 20. století.

Klášterním kostelem Narození Páně v Opočně zní opět po dlouhé době varhany

V jakém stavu byly varhany před touto opravou? „K varhanám se dají často přiřazovat až taková personifikační přirovnání. Některé jsou jako Šípková Růženka, jiné třeba jako Lochnesská příšera. A tyhle byly taková Popelka.

Čtěte také

Farář Filip Foltán se usmívá. Na opravu píšťal se skládali také místní lidé. „Plánujeme nějakou schránku nebo bude nějaký seznam osob, které darovaly peníze na píšťaly, ale také lidí, kteří se nějakým způsobem o opravu zasadili. To jsou lidé, kteří pomáhali.

„Opravdu tady pomáhala spousta lidí. Takže všechny chceme sepsat a chtěli bychom ten seznam vložit do nějakého tubusu, který by se tu uložil jako taková památky na všechny, kteří pomáhali při realizaci tohoto velkého díla.

Varhany se v klášterním kostele Narození Páně v Opočně začaly používat už na začátku letošního roku. První koncert je naplánovaný na období Velikonoc.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související