Jakub Šafář opravuje ve svém volném čase varhany kostela svatého Vojtěcha v broumovském klášteře

3. srpen 2021 08:48

Varhany v klášterním kostele svatého Vojtěcha v Broumově opravuje ve svém volném čase a svépomocí mladý nadšenec. Zásahy na nástroji může provádět jen díky tomu, že varhany pocházejí teprve z minulého století, mají za sebou už neodbornou opravu a ztratily tak historickou hodnotu. Přesto vedení benediktinského kláštera v budoucnu počítá s jejich využitím.  

„Tak tady je zrovna slyšet, že proznívá píšťala a další neladící píšťaly. Takže je zapotřebí naladit, zjistit, které píšťaly proznívají, objevit jejich závadu a potom ten problém vyřešit," říká Jakub Šafář, mladý průvodce a nadšenec do zdejších varhan. Snaží je o jejich opravu.

Čtěte také

Proč se do této práce pustil?
„Prvotním impulsem byla moje láska k hudbě. V šesti letech jsem začal hrát na violoncello, potom jsem začal provázet v broumovském klášteře, což už je také 8 let. Zjistil jsem, že jsou tady varhany, na které si mohu občas zahrát. Ovšem časem u nich začaly proznívat píšťaly a neladilo to. Což mi začalo vadit."

„Tak jsem se rozhodl, že se zkusím podívat, čím by to mohlo být a pokusím se je opravit. Tady venku na kúru můžeme vidět píšťaly, asi šest rejstříků je vyndáno ven, aby se člověk dostal opravdu ke "střevům" toho nástroje. Snažím se napravit opravy z 80. let 20. století."

Co ho tady ještě čeká?
„Druhý manuál už je daný zpátky, má opravené všechny ventily, teď už se musí jen doladit. A na opravu čeká první manuál. To znamená rozebrat vzdušnice, podívat se, v jakém stavu jsou výpustkové ventily a pneumatické traktury. Pokud budou v pořádku, tak se nechají, když budou popraskané, tak se vytvoří nové krytí ventilů."

Čtěte také

„Takto postupně projdu celý první manuál. Každý rejstřík po rejstříku a potom bude následovat složení celých varhan dohromady."

Kolik je Jakubovi vlastně let?
„Je mi 23 let," dodává s úsměvem.

Provizorně by mohli návštěvníci broumovského kláštera slyšet varhany hrát už během letošního srpna, kdy je tu naplánovaný koncert.

Celková oprava potom bude dokončena během příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související