V broumovském klášteře po opravě opět funguje kostelní hodinový strojek z 18. století

6. březen 2020 10:29

Kostelní hodiny z 18. století v broumovském klášteře na Náchodsku jsou opět funkční. Před nedávnem byly totiž kvůli poruše v rukou restaurátora. V současné době se podle správy kláštera  rozcházejí přibližně o tři minuty, což ale u takového stroje podle hodinářů není nic neobvyklého.

Kostelní zvony odbíjí, my stojíme venku na nádvoří broumovského kláštera. Ale půjdeme se podívat nahoru.

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov
je pohostinným místem vzdělávání, umění, dialogu, setkávání a spolupráce. Inspiruje prohlídkou monumentální ukázky české barokní architektury stejně jako živým programem a kulturou. Prostory barokní památky podněcují k tvořivosti, sebevědomí a toleranci.

„Česká nás mnoho schodů. Bohužel schodiště je tam v poměrně chatrném stavu, tak doufám, že vše zvládneme bez nějaké újmy," usmívá se Rudolf Holý, nebo také bratr Gereon.

Stoupáme po příkrých, dřevěných schodech

„Musíme také použít baterku, protože zde nefunguje elektřina."

Stojíme před starým hodinovým strojem.
„Ještě si přejdeme tady dozadu. Protože tam uvidíme mistra, který je tam zvěčněn. Byl to Jeremiáš Langer z Jičína a jedná se pravděpodobně o rok 1781. Já si tento stroj pamatuji ve strašném stavu," popisuje Rudolf Holý.

Kostelní hodiny z 18. století v broumovském klášteře na Náchodsku

A hned ještě doplňuje.
„Tady se nám opět zapsal jeden kovář, byl to pan Kafka z Broumova, který v roce 1993 po strašně dlouhé době dával hodiny do pořádku. To jsem potom dá se říci každý druhý dne musel nahoru vystoupit a hodiny natočit klikou. To tu ještě nebyly přídavné motory. Ty sem byly umístěny před dvěma lety, aby se nemusely hodiny natahovat ručně. A současně se zmodernizovala ještě další věc."

Čtěte také

„Máme v klášteře návštěvníky i nocležníky. Tak aby se odbíjení hodin v noci nerušilo, tak tyto motory v deset hodin večer vyřadí odbíjení. Tedy v noci je klid. A ráno v osm hodin to stroj opět spustí."

Hodiny nyní také nějakou dobu nešly. Opravovaly se.

„Byly s tím problémy. Ale myslím si, že teď už bude klid. Uvidíme. Když tak zase hodinář přijede, nedá se nic dělat. Kdyby bylo něco složitějšího," usmívá se Rudolf Holý.

Celý stojek, všechna ozubená kolečka, se musí stále dobře promazávat.

Bratr Gereon chodí seřizovat strojek broumovských kostelních klášterních hodin pokaždé, když se rozejdou přibližně o tři minuty.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související