Po pěti letech nákladné rekonstrukce se rozezní varhany chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově

10. srpen 2021

Varhany v novobydžovském kostele sv. Vavřince jsou po pětileté náročné rekonstrukci připraveny k slavnostnímu žehnání. Především následkem špatných úprav v polovině 50. let varhany "definitivně dohrály" v roce 2017. S tím se nechtěl smířit regenschori Ondřej Vávra, který se rozhodl, že najde způsob, jak varhany zachránit. Jak řekl redaktorce Romaně Joudalové, je to skoro zázrak. Ale podařilo se!

Původní barokní varhany postavil roku 1751 Matěj Weltzel ve významné varhanářské manufaktuře v Králíkách. Byl to už ve své době velký nástroj, do Nového Bydžova jej podle dochovaných záznamů vezlo 13 povozů.

Čtěte také

Varhany sloužily do čtyřicátých let dvacátého století, kdy bylo z dodnes nejasných důvodů rozhodnuto o vestavění nového monumentálního nástroje do původních barokních skříní. V roce 1944 postavil velký nástroj s opusem 435 Jan Tuček z Kutné Hory. Z původních varhan bylo použito několik píšťal, které dodnes hrají - jsou to právě ty, které jsou při pohledu zpředu vidět - tzv. ,,prospektové píšťaly".

Nástroj má dnes zhruba 2500 píšťal, 42 rejstříků, dva manuály, zvuk je velmi ušlechtilý, zároveň jsou to jedny z největších varhan v Královéhradecké diecézi. Mimořádné zvukové kvality ale byly zastíněny velmi nespolehlivým fungováním mechaniky nástroje. Stav se zhoršoval a v roce 2017 varhany přestaly hrát.

„Klasické píšťalové varhany jsou plícemi každého chrámu, bez nich to zkrátka nejde," říká regenschori Ondřej Vávra. Vždy dbal o to, aby hudba na svatovavřineckém kůru měla úroveň, takže odmítl navrhované provizorní varianty v podobě digitálních varhan a rozhodl se starý nástroj zachránit. Věděl, že ho čeká překážkový běh na dlouhou trať.

Byla to výzva!

Cílem bylo zachovat veškerý píšťalový fond, vzdušnice i nádherné barokní skříně, ovšem celou mechaniku postavit novou, včetně nového hracího stolu.

Čtěte také

Práce byly pod dohledem památkářů svěřeny renomovaným odborníkům Ing. Martinu Poláčkovi a Ing. Vladimíru Bendovi z Prahy, kteří navrhli a provedli rekonstrukci varhan a výměnu pneumatické traktury za elektrickou - moderní a spolehlivou.

Součástí rekonstrukce byl i nový ventilátor, umístěný ve věži kostela se sáním vzduchu z prostoru varhan, nová elektroinstalace, úprava podlahy, zpevnění skříní varhan, můstky a žebříky pro snadnější pohyb v píšťališti při ladění a nové osvětlení i ozvučení kůru.

Dobrá věc se podařila

Na kůru novobydžovského chrámu sv. Vavřince stojí tedy v podstatě nové, monumentální a kvalitní varhany, které poskytují vše potřebné nejen k doprovodu liturgie, ale též pro profesionální koncertní produkci. Lze to bez nadsázky považovat za historickou událost hudebních dějin města Nový Bydžov.

Nový hrací stůl je dílem Ing. Vladimíra Bendy

Novobydžovská pouť s „novými" varhanami. Nástroj bude slavnostně požehnán 15. srpna 2021 v 9:30 při Svatovavřinecké poutní mši svaté. Představí se chrámový sbor Carmina Sacra pod vedením Ondřeje Vávry.

Odpoledne v 16 hodin pak varhany při inauguračním koncertu rozezní a představí veřejnosti varhaníci Daniel Knut Pernet, Tatiana Pernetová a Ondřej Vávra.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.