Královéhradecký kraj chce uzavřít s firmami předběžnou dohodu o autobusové dopravě od 1. dubna

20. únor 2019 08:26

Královéhradecký kraj dnes pokračuje ve vyjednávání s firmami, které mu vypověděly smlouvy o provozování veřejných autobusových linek  k 31. březnu. Důvodem výpovědi osmi z jedenácti smluvních dopravců byl nárůst jejich mzdových nákladů. Hejtmanství má už první část jednání za sebou.

Kraj hledá řešení, aby odvrátil hrozbu zastavení většiny dotovaných autobusových linkových spojů

V Broumově otevřeli nové autobusové nádraží. Terminál navazuje na vlakovou zastávku

Většina autobusových dopravců vypověděla Královéhradeckému kraji k 31. březnu smlouvy na zajištění dotované autobusové dopravy v kraji. Důvodem jsou podle firem zvýšené finanční náklady na mzdy. Hrozí tak, že od dubna nebude zajištěna dotovaná autobusová doprava v kraji. Hejtmanství teď o situaci s firmami jedná.

Ročně Královéhradecký kraj u autobusových dopravců objednává zhruba 18,5 milionu kilometrů za více než 366 milionů korun. Na konci loňského roku kraji ale smlouvy vypovědělo osm z jedenácti dopravců.

Konkrétně jsou to Arriva Východní Čechy, Audis Bus, BusLine KHK, CDS Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí, Krkonošská autobusová doprava Vrchlabí, P-transport a Trutnovská autobusová doprava. Ti pro kraj zajišťují 97 procent dopravy. Své výpovědi zdůvodnili vyššími náklady, především na mzdy řidičů.

S polovinou firem kraj už jednal na začátku týdne. Ještě před tím všichni dopravci krajskému úřadu poslali vyčíslení zvýšených nákladů.

A na jejich základě se pak konalo pondělní jednání, jak popisuje hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.
„Poté odbor dopravy Královéhradeckého kraje verifikoval ony jednotlivé sumy, které dopravci požadují. A v rámci toho pondělního společného jednání došlo k rozboru jednotlivých situací, kde se pochopitelně obě strany snaží uspět. Pondělní jednání byla úspěšná se čtyřmi dopravci. Dnes tedy pokračuje jednání s dalšími čtyřmi."

Královéhradecký kraj vyhlásil miliardový tendr na autobusovou dopravu do roku 2030

Řidič autobusu (ilustrační foto)

Radní Královéhradeckého kraje schválili na svém posledním zasedání tendr na zajištění autobusové dopravy v kraji. Zakázka je na deset let od roku 2020 do roku 2030 a její maximální hodnota je 7,72 miliardy korun. Doposud je totiž doprava zajištěna provizorním způsobem. 

Dnes se má vše odehrát podle stejného scénáře. A výsledkem by mělo být uzavření předběžné dohody.

Protože jednání dnes pokračují, nechce se hejtmanství zatím vyjadřovat ke konkrétní částce navýšení plateb. Jisté ale je, že aby doprava od 1. dubna v Královéhradeckém kraji fungovala jako doposud, musí případné nové smlouvy schválit ještě krajští radní.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související