Královéhradecká radnice stále řeší co udělat s torzem mostu plukovníka Šrámka ve Svinarech

11. říjen 2018 09:11

Nový most přes řeku Orlici ve Svinarech v Hradci Králové už dostává své reálné kontury a ještě do konce roku by měl sloužit svému účelu. Co ale bude s torzem mostu plukovníka Šrámka, které je od červnové demolice složeno na přilehlém městském pozemku, zatím není jasné. Město si v současné době nechává zpracovat odborný posudek, který naznačí další využití ocelové nýtované konstrukce.

Zachovaná ocelová konstrukce svinarského mostu je podle Národního technického muzea Praha významným dokladem mostního stavitelství z počátku 20. století. Mostní torzo je od září majetkem města Hradec Králové, které ho dostalo darem od krajského úřadu. Kde nakonec zachovaná konstrukce najde své využití bude předmětem rozsáhlých diskusí.

Do konce roku by po nové konstrukci mostu přes Orlici ve Svinarech mohla projet auta a autobusy

Stavba nového mostu ve Svinarech pokračuje podle plánu

Nový most ve Svinarech v Hradci Králové, který má spojit oba břehy Orlice začíná dostávat reálné obrysy. Na obou koncích už jsou zabetonované části budoucího ocelového oblouku a dělníci nyní dávají do kupy bednění, které je potřeba pro výstavbu pojezdové části mostu.

„Některé lokality jsme zvažovali. Takovou tou, která se zdá být reálná, je využití k přemostění slepého ramene Labe v Třebši. To je jedna z variant. A od odborného architekta budeme mít určitě i další varianty, kde by bylo možné most využít," říká městský zastupitel Adam Záruba zvolený za Změnu pro Hradec a Zelené.

O další budoucnosti zachované části hodně napoví znalecký posudek, který si nechalo zpracovat město Hradec Králové. Jeho výsledek by měl mít magistrát v rukou do konce října.

„Součástí toho posudku budou i varianty jednotlivých možností, jak most využít, podle toho, kolik by bylo nutné do toho investovat. To znamená, aby měl třeba zvýšenou nosnost, pokud by sloužil opět jako most nebo lávka," říká za město Hradec Králové Petr Vinklář.

Nejlevnější variantou by byla jen případná povrchová úprava konstrukce a ta by se následně mohla stát součástí některého chodníku pro pěší a cyklisty. Pokud by ale měl most sloužit svému původnímu účelu, tak by oprava vyšla poměrně draho.

Torzo mostu plukovníka Šrámka ve Svinarech

„Hovořilo se předběžně o nějakých 10 milionech korun, protože to je poměrně velká konstrukce a je tam hodně prvků, které bude zapotřebí zásadně opravit. A třeba i vyměnit. Takže by to nebyla úplně levná záležitost. Ale myslím si, že význam této památky a její hodnota, za to stojí," vysvětluje zastupitel Adam Záruba.

Jakým způsobem město Hradec Králové s mostem naloží by mohlo být jasno do konce roku. Definitivní slovo bude mít nově zvolené zastupitelstvo.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související