Starý most ve Svinarech nahradí nový. Hradec Králové by ale rád ten původní postavil někde jinde

11. prosinec 2017 08:00

Město Hradec Králové by rádo zachránilo konstrukci svinarského mostu. Ten je už nějakou dobu kvůli svému havarijnímu stavu uzavřený a na jeho místě by měl v březnu příštího roku začít vznikat most nový. Více než sto let stará stavba sice není památkově chráněná, ale i tak magistrát přemýšlí, jak ji zachránit a třeba postavit někde jinde. 

Státní památkovou péči most nezajímá, konstrukce totiž nebyla prohlášena za kulturní památku. A tak rozhodnutí o tom co s mostem dál teď leží výhradně na vlastníkovi, kterým je Královéhradecký kraj. Zájem o záchranu nejstaršího hradeckého mostu má ale magistrát, který by ho rád získal.

Město teď bude jednat s krajem, víc toho zatím dělat nemůže, popisuje primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu: „My bychom třeba most uskladnili, kdyby jej oni rozmontovali a převezli. Chceme také vyčíslit cenu, kolik by stála demontáž toho mostu a jeho přemístění do 20 kilometrů od současného místa. Abychom měli představu, o čem vůbec mluvíme."

Zatím není ani jasné, jestli je vůbec možné most rozmontovat a pak smontovat někde jinde.

To je jedna z klíčových otázek, říká vedoucí odboru městské památkové péče Jan Falta: „Tu technologii nýtování ještě umíme, ale už je neobvyklá. Konstrukce se svařují, šroubují. U tohoto mostu může být i pochybnost, jestli to železo, které je vyrobeno starou technologií, je svařitelné a tak dále. To vůbec nevíme."

Královéhradecký kraj plánuje nahradit havarijní most ve Svinarech mostem novým - vizualizace

V minulosti se už stalo, že se mosty rozebraly a použily na jiném místě. Pokud dojde k tomu, že se podaří najít pro svinarský most nové využití v jiné lokalitě, téměř jistě už nebude sloužit silniční dopravě.

Na jeho místě by měl od března příštího roku vznikat most nový a kraj trvá na tom, aby byl nejpozději 4. listopadu průjezdný - už tak bude objížďka trvat prakticky rok a půl.

Podle mluvčího hradeckého magistrátu Petra Vinkláře jsou v plném proudu potřebné administrativní kroky: „V tuto chvíli běží ten proces získání územního rozhodnutí stavebního povolení. A zárověň běží i výběrové řízení na dodavatele nového mostu."

Jasné je, že na případnou dohodu kraje s městem není moc času. Památkář Jan Falta ale věří, že se všechno stihne a hlavně, že to dobře dopadne.

„Byl by to výborný závěr celého příběhu. Kdy se ukázalo, že vlastně státní památková péče nemusí zasahovat a výsledky v ochraně kulturních hodnot se dostavují i mimo ni," říká Jan Falta.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související