VIDEO: Stavbaři betonovali konstrukci nového mostu přes Orlici ve Svinarech v Hradci Králové

12. září 2018 10:55

Výstavba nového mostu přes řeku Orlici ve Svinarech v Hradci Králové vstoupila do své další fáze. Po tříměsíčních přípravách stavbaři betonovali nosnou konstrukci mostu. Vše se muselo udělat během jediného dne. Na místě se tak střídal jeden autodomíchávač betonu za druhým. Přímo ve Svinarech natáčel reportér Václav Pilný.

Zvolit ten správný den pro betonáž nosné konstrukce záviselo na několika faktorech. Jedním z nich bylo dokonce i počasí, stavbařům při betonování totiž vyhovuje, když je pod mrakem.

Do konce roku by po nové konstrukci mostu přes Orlici ve Svinarech mohla projet auta a autobusy

Stavba nového mostu ve Svinarech pokračuje podle plánu

Nový most ve Svinarech v Hradci Králové, který má spojit oba břehy Orlice začíná dostávat reálné obrysy. Na obou koncích už jsou zabetonované části budoucího ocelového oblouku a dělníci nyní dávají do kupy bednění, které je potřeba pro výstavbu pojezdové části mostu.

Další součinnost byla nutná i s dodavatelem betonu. Ten musel mít pro případ problémů k dispozici dokonce dvě záložní betonárky.

Celý den se ve Svinarech střídal jeden autodomíchávač betonu za druhým, pokračuje zástupce zhotovitele Jan Hanzlík: „Betonujeme mostovku mostu. Jedná se zhruba o 517 kubíků betonu, který musíme uložit během jednoho dne do bednění. Je to takový stěžejní bod celé stavby. Práce se chystaly asi tři měsíce a dnes je to vyvrcholení celé přípravy."

Beton, který do Svinar přivezly autodomíchávače je velmi pečlivě kontrolován. Z každé dodávky odebírají pracovníci specializované laboratoře kontrolní vzorek, který podrobí rozboru. V případě zjištění nekvalitního betonu je pak na stavbyvedoucím, zda dovolí beton použít, nebo je celá dodávka vrácena zpátky do betonárky.

Stavbaři betonovali konstrukci nového mostu přes Orlici ve Svinarech

Na samotné mostní konstrukci pracují stavaři s vibračními hadicemi. Jan Hanzlík vysvětluje, k čemu tyto přístroje slouží: „Jsou to ponorné vibrátory. Když se beton uloží do bednění, tak se musí zvibrovat, aby se odstranily případně nějaké kaverny ve směsi a celý beton byl celistvý."

Budování nového mostu přes Orlici bude teď plynule pokračovat dál. Pro úplné vytvrdnutí nosné betonové konstrukce bude sice potřeba celkem 28 dní, nicméně další práce mohou pokračovat už po několika dnech. Na řadě bude napínání nosných lan mostovky a také montáž ocelových oblouků mostu.

Ve Svinarech se zatím staví podle plánu, takže by se most mohl pro automobilovou dopravu otevřít ještě v letošním roce.

autoři: Václav Pilný , baj

Související