Zastupitelé Hradce Králové rozhodli o dalším osudu železného mostu ve Svinarech

31. leden 2018 14:00

Zastupitelé v Hradci Králové rozhodli o tom, že město sice využije nabídku kraje na bezplatný převod železného mostu ve Svinarech, ale že nýtovanou konstrukci nebude do budoucna ani uchovávat, ani pro ni jako pro celek hledat žádné další využití. Ve spolupráci s krajem teď magistrát určí, kdy a jak dělníci most rozeberou a které části z něj zůstanou jako památka na tuto unikátní stavbu.

Existovala i varianta zachování celého mostu, jeho rozebrání a následně umístění někam, kde by mohl dál sloužit třeba chodcům nebo cyklistům. Zamlouvala by se například Adamu Zárubovi ze Změny pro Hradec, který argumentoval třeba tím, že most v Kuksu byl v ještě horším stavu a teď je z něj velmi zajímavá stavba: „Z toho usnesení nejsem moc nadšen. Samozřejmě mohlo to dopadnout ještě hůř. Ale je to velká škoda. Většina zastupitelů projevila, z mého pohledu, dost unikátní míru nekulturnosti."

Varianta, že by most mohlo město rozebrat a uskladnit třeba v některém z úlů na letišti narazila podle všeho hlavně na ekonomickou náročnost takového kroku.

Náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich z TOP09 připravoval podklady pro tři varianty: převzetí celého mostu, záchranu jednoho z jeho polí nebo jen fragmentů. Náklady na nejdražší variantu by se pohybovaly kolem 10 miliónů korun: „Tam bylo 900 tisíc rozebrání mostu, 470 tisíc převoz do vzdálenosti 25 kilometrů. A celková repase tohoto mostu 9 až 10 milionů korun. Podle toho, o jaké zatížení by se jednalo. Pokud by to bylo zatížení pro automobily a nákladní vozy, tak by to určitě bylo víc, než kdyby ta lávka byla v budoucnu využita pouze pro pěší a cyklisty."

Plus k tomu třeba zmíněné uskladnění na hradeckém letišti. Sice je to v uvozovkách jen 50 tisíc korun za rok, ale podle primátora Zdeňka Finka z Hradeckého demokratického klubu by nebylo jasné, jak dlouho by vlastně most město muselo skladovat.

Královéhradecký kraj plánuje nahradit havarijní most ve Svinarech mostem novým - vizualizace

Aktuální využití pro železnou konstrukci totiž nemá ani kraj, ani magistrát, připomíná Zdeněk Fink: „Já si myslím, že všichni jsme se tak nějak potáceli mezi tím ekonomickým hlediskem a tou historickou hodnotou mostu. Nebyl tady nikdo, kdo by si toho mostu nevážil a neuvědomoval by si jeho hodnotu. Ale nakonec přeci jen rozhodlo to, že není jisté, že ten most bude v nejbližších letech někde rekonstruován a postaven. Kdyby takové místo bylo připraveno teď, tak by to rozhodování bylo asi jiné."

Podle Národního památkového ústavu by měl být zachovaný fragment mostu využit v Muzeu silnic ve Vikýřovicích u Šumperka, existuje ale myšlenka zakomponovat ho do některé budoucí hradecké stavby tak, aby aspoň kousek fungoval a sloužil jako připomínka historie.

O všem teď bude město jednat a podle hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána z ČSSD najde na kraji podporu pro své rozhodnutí: „Kraj s tím rozhodně nebude mít problém. Přestože předjímám, musí to projít radou, musí to projít zastupitelstvem. Ale ten postoj města je pochopitelný a kraj bude samozřejmě dobrým partnerem pro město a budeme součinní."

Původní železná konstrukce mostu ve Svinarech by měla zmizet během několika měsíců.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související