Do konce roku by po nové konstrukci mostu přes Orlici ve Svinarech mohla projet auta a autobusy

13. srpen 2018 12:51

Nový most ve Svinarech v Hradci Králové, který má spojit oba břehy Orlice začíná dostávat reálné obrysy. Na obou koncích už jsou zabetonované části budoucího ocelového oblouku a dělníci nyní dávají do kupy bednění, které je potřeba pro výstavbu pojezdové části mostu.

Původní most plukovníka Šrámka, který motoristům přestal sloužit v lednu loňského roku, byl odstraněn na začátku června. Od té doby se intenzivně pracuje na novém 75 metrů dlouhém jednopolovém mostě.

Starý most ve Svinarech nahradí nový. Hradec Králové by ale rád ten původní postavil někde jinde

Královéhradecký kraj plánuje nahradit havarijní most ve Svinarech mostem novým - vizualizace

Město Hradec Králové by rádo zachránilo konstrukci svinarského mostu. Ten je už nějakou dobu kvůli svému havarijnímu stavu uzavřený a na jeho místě by měl v březnu příštího roku začít vznikat most nový. Více než sto let stará stavba sice není památkově chráněná, ale i tak magistrát přemýšlí, jak ji zachránit a třeba postavit někde jinde. 

„Od doby demolice toho starého mostu proběhla výstavba nové spodní stavby. To znamená základů a opěr, které máme v tuto chvíli z nějakých 80 procent hotové. Pak ještě budou nějaké dokončovací práce, ale ty už budou po té samotné nosné mostní konstrukci, po té mostovce, na které v současnosti všechny práce probíhají," popisuje současný stav stavby zástupce zhotovitele Petr Volejník.

Nejvíc práce teď mají tesaři a svářeči. Ti připravují korpus, na který kromě dřeva spotřebují také zhruba 100 tun železa. Připravené bednění pak pojme 650 kubických metrů betonu.

Stavba nového mostu ve Svinarech pokračuje podle plánu

„Pořád se bední. Zároveň se dovazuje armatura, jak jdou práce podle určených postupů, aby na sebe jednotlivé kroky navazovaly. Takže je to pořád dokola. Někdy v září by měla proběhnout samotná betonáž mostovky," přibližuje další postup výstavby mostu Petr Volejník.

Královéhradecký kraj by chtěl most uvést do provizorního provozu ještě do konce roku.

Stavba nového mostu ve Svinarech pokračuje podle plánu

Zatím vše běží podle plánu, říká ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs: „Na stavbě se opravdu intenzivně pracuje, máme harmonogram, že by se to mohlo stihnout, ale musí nám trošku přát klimatické podmínky. Především v podzimních měsících. Protože některé technologie vyžadují některé podmínky, nesmí například pršet."

Za nový most ve Svinarech zaplatí Královéhradecký kraj 65 milionů korun bez DPH.

Pro motoristy budou k dispozici dva jízdní pruhy a počítá se také s chodníkem pro pěší a cyklisty.

Spustit audio

Související