Kotěra by měl radost. Kašna před budovou Muzea východních Čech získá původní barevnost

21. listopad 2018 10:04

Před budovu Muzea východních Čech se postupně vrací secesní kašna. Ta vznikla podle nákresu architekta Jana Kotěry a v roce 1934 ji tam osadila hradecká Škola pro umělecké zpracování kovů. Od té doby byla sice několikrát opravována, ale důkladné renovace se dočkala až letos. 

Kamenné i kovové části Kotěrovy kašny byly několik měsíců v péči restaurátorů a u usazování zpět na místo byla s mikrofonem také reportérka Lucie Peterková.

Restaurátoři spolu se stavbaři připevnili právě k jeřábu kamenný díl kašny, který se už po půlroční opravě vrací na své původní místo, před budovu hradeckého Muzea východních Čech.

Práce na opravě secesní perly architekta Jana Kotěry v Hradci Králové jsou zhruba v polovině

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

Už šest měsíců mají stavbaři i restaurátoři v péči budovu Muzea východních Čech v Hradci Králové. Práce na opravě jsou zhruba v polovině. Jak pokračuje rozsáhlá rekonstrukce za necelých 68 milionů korun, i to jak se budova proměňuje, zjišťovala přímo na místě reportérka Lucie Peterková.  

„Bylo obtížné to rozebrat, protože jde o sedmitunový mramorový blok," popisuje restaurátor Ondřej Nosek.

A doplňuje, co přesně tomuto návratu předcházelo: „Kašnu jsme odvezli do haly, kde se uvolněné části rozebraly. Nevhodné správky a spáry byly odstraněny. Použili jsme materiály, které odolají UV záření a osadí se první kamenná část. A na ni se budou dávat další kovové prvky."

Před budovu Muzea východních Čech v Hradci Králové se postupně vrací secesní kašna

Obnovu kovových částí měl na starosti Norbert Rýgl. „Stávající stav kašny byl velice špatný. Protože místní tvrdá voda na ní vytvořila dvoumilimetrovou krustu vodního kamene. Původně jsme zamýšleli to odstranit chemickou cestou, ale to nešlo. Takže jsme použili mechanickou cestu a trvalo to víc jak měsíc, než jsme se toho vodního kamene zbavili."

Původní vzhled si restaurátoři ověřili na dobových fotografiích u památkářů

„V součinnosti s památkovým ústavem jsme se pokusili rekonstruovat původní barevnost. Takže kašna bude v tuto chvíli vypadat trošku jinak, než v jakém ji lidé znali před onou renovací. Je to barevně zajímavější a hezčí. Doufám, že by měl pan Kotěra radost, že se to zase vrací zpátky do stavu, v kterém on to navrhoval a zamýšlel," uzavírá Norbert Rýgl s tím, že práce ještě nekončí.

Poslední kovové části totiž budou připevněny až na jaře příštího roku a v provozu by kašna měla být v dubnu 2019.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související