Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

18. červen 2017

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

V budově, kde sídlí muzeum zřizované krajem, vzniknou nové výstavní prostory, část z nich bude nově spravovat přímo město. Radní doporučili zastupitelům vypsat výběrového řízení na dodavatele oprav.

Zahájení rekonstrukce secesní budovy architekta Kotěry radnice připravuje na začátek příštího roku, hotovo by mělo být v polovině roku 2019. Během oprav bude muzeum pro veřejnost zcela uzavřené.

Čtěte také

„V tuto chvíli má město zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení na rekonstrukci muzea, o které budeme žádat ještě v červnu," řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za městské investice.

Po získání stavebního povolení bude město žádat o dotaci v rámci ITI hradecko-pardubické aglomerace z Integrovaného regionálního operačního programu, výše dotace může dosáhnout až 90 % uznatelných nákladů.

Kotěrův návrh budovy muzea v Hradci Králové

„Předpokládané náklady jsou po upřesnění ve stavební dokumentaci a po stavebně-historickém průzkumu 73 milionů korun, finální cenu ale ještě zpřesní nabídky uchazečů během výběrového řízení," dodal Jindřich Vedlich.

Vedle úprav, které souvisejí se zpřístupněním terasy u kopule, bude potřeba opravit nebo vyměnit původní okna, provést rekonstrukce vitráží a navazující restaurování obložení, ve kterém jsou okna vsazena. Obnovou projde také omítková a cihlová fasáda, restaurátoři odborně ošetří sádrové a štukové omítky, kašnu, rampy, schodiště a sochy.

Na rekonstrukci budovy muzea by pak měla navazovat revitalizace přilehlého parčíku za objektem u Kotěrovy ulice.

autor: Petr Vinklář
Spustit audio