Práce na opravě secesní perly architekta Jana Kotěry v Hradci Králové jsou zhruba v polovině

8. listopad 2018 11:30

Už šest měsíců mají stavbaři i restaurátoři v péči budovu Muzea východních Čech v Hradci Králové. Práce na opravě jsou zhruba v polovině. Jak pokračuje rozsáhlá rekonstrukce za necelých 68 milionů korun, i to jak se budova proměňuje, zjišťovala přímo na místě reportérka Lucie Peterková.  

Se stavbyvedoucím Jakubem Žemličkou stojíme na střeše budovy. Zhruba půl roku po zahájení prací nás zajímá, co už je z opravy hotové?

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

„Můžeme konstatovat, že s blížící se zimou, se nám daří držet tempo prací na exteriéru budovy, jejímž hlavním předmětem byla rekonstrukce fasády a lícového zdiva. V současné době máme již, dá se říct, více než 95 procent plochy fasády opraveno. Na křídle směrem do centra města začne už tento týden demontáž lešení. A budova se začne pomalu odkrývat pro veřejnost," říká Jakub Žemlička.

Lidé už se samozřejmě dívají, protože ta změna na budově muzea je patrná. Dovnitř ovšem nevidí.

„Uvnitř už nastoupili malíři, restaurátoři, kteří se nyní zabývají omýváním štukových stěn na sádrových omítkách, které je nutné opravovat restaurátorsky. A v průběhu listopadu nastoupí i další malířská forma, která se bude zabývat opravou a sanací klasicky vymalovaných stěn a stropů," doplňuje Jakub Žemlička.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

Přesunuli jsme se do průčelí budovy, kde je vidět práci na podstavcích dvou soch: „Tady probíhá odsekání cihel a restaurátorským způsobem bude to zdivo nahrazeno novými cihlami, vyrobenými na zakázku ve správném formátu. Aby spárování a vše na sebe navazovalo."

Vidět ale naopak není Kotěrova kašna, která byla od léta v péči památkářů a zpátky na místě měla být už v září.

„Trošku se navíc rozebrala kamenná opěra předjezdu. Udělalo se to z toho důvodu, aby se vyrovnaly poklesy," vysvětluje vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta důvod, proč má návrat kašny zpoždění.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

„Kašna měla pokleslý bazén. Celé se to muselo rozebrat a znovu založit. Myslím si, že to ale není zdržení, které by ohrozilo celý průběh rekonstrukce," vysvětluje Jan Falta.

Přesto se objevilo i jedno překvapení, které pod kašnou nečekalo zase tak dlouho: „Když se demontoval bazén kašny, bylo tam jiné technické řešení, než se předpokládalo. Ovšem to už bylo z 21. století. Jak je vidět, tak i to současné století nám může přinést překvapení."

Podle stavbařů i památkářů pak není překvapivé, že mírně narostly náklady spojené s opravou. Zatím zhruba o 4 miliony korun. Dokončení je potom plánováno na duben příštího roku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související