Kosterní pozůstatky našli stavbaři při práci v okolí Muzea východních Čech v Hradci Králové

3. září 2018 12:15

Práce na opravě budovy Muzea východních Čech pokračují. Zvenku už stavbaři dokončují čištění a obnovu fasády a zdiva. Uvnitř pak truhláři a lakýrníci dělají na rámech oken. A přímo pod kopulí budovy vznikla také nová vyhlídková terasa, která bude po otevření muzea přístupná i veřejnosti. My vás tam zavedeme už teď.

Teď momentálně stavbaři pracují před budovou na novém technickém zázemí pro Kotěrovu kašnu a také uvnitř na opravě rámů oken.

„Tady bude vyhlídková terasa. Sem se normálně dostanou návštěvníci muzea, pokud se budou chtít podívat, ten výhled se jim tady otevře," říká stavbyvedoucí Jakub Žemlička.

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

A doplňuje, co se vlastně stihlo teď o prázdninách všechno udělat: „Zvládli jsme v časném termínu očistit celou fasádu, jak bylo plánováno. A nyní probíhají práce na nanášení materiálu pro zpevnění omítkového zdiva a hydrofobizaci běžného cihelného zdiva. Na budoucí vyhlídkové terase už proběhla sanace kamenných prvků atik. Následně zde bude během září a října rozdělána dlažba a připraven rastr pro namontování proskleného zábradlí a bezpečnostních skel na světlíky. Aby návštěvníci měli zaručenu veškerou bezpečnost a pohodlí pro výhled."

Práce na opravě budovy Muzea východních Čech pokračují

Připravuje se také oprava celé kopule, kterou brzy zakryje lešení. Měděné prvky udělaly na fasádě fleky, které bude potřeba odstranit. Z výšky je dobře vidět i připravená jáma pro technologii Kotěrovy kašny.

Při jejím výkopu narazili stavbaři dokonce na kosterní pozůstatky. „Po konzultaci s archeologem, posoudil tyto pozůstatky jako druhotné úložiště. Našli jsme stehenní kost a část lebeční kosti. De facto celý ten prostor okolo kašny je do hloubky zhruba 3,5 metru navážka. Tudíž ty kosti, které byly v té navážce nelezeny, už byly jednou pohřbeny a bohužel znovu vykopány. A ten nebožtík se nám tady znovu objevil už druhotně. Takže nepokračovalo žádné další vyšetřování, ale bylo to pouze považováno za archeologický nález."

Na budově muzea v Hradci Králové byla poničena socha. Policie žádá veřejnost o pomoc

Na budově muzea v Hradci Králové byla poničena socha

V pondělí 28. května dopoledne přijala Policie České republiky oznámení o poškození sochy na budově Muzea východních Čech v Hradci Králové. Když přišli o půl šesté ráno do práce zaměstnanci firmy, která provádí rekonstrukci budovy, všimli si, že obličejová část sochy je pomalovaná červenou barvou. 

Uvnitř zase teď pracují hlavně truhláři a natěrači. Jeden z nich Jiří Horázný kontroluje jednotlivé okenní rámy. Kolik oken nejprve projde rukama truhlářů, ale zatím neví: „Celé jsou to ještě neprocházel, takže nemám představu, ale myslím si, že pár oken tady z celého muzea bude. Tři čtyři okna. Musíme vše projít, otevřít okno a zkusit, jestli to drží nebo nedrží."

Vše ale postupuje podle plánu a restaurátoři už také začali s opravami zakrytých soch v průčelí budovy.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související