2 miliony sbírkových předmětů a 60 zaměstnanců se dá do pohybu. Jak se stěhuje muzeum?

7. červen 2018

Naším dnešním hostem v Českém rozhlase Hradec Králové je ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich. Rádi bychom se bavili jen o věcech příjemných a možná i přelomových pro tuto nádhernou a jedinečnou instituci a budovu. Ale začneme něčím úplně jiným.

Na budově muzea v Hradci Králové byla poničena socha. Policie žádá veřejnost o pomoc

Na budově muzea v Hradci Králové byla poničena socha

V pondělí 28. května dopoledne přijala Policie České republiky oznámení o poškození sochy na budově Muzea východních Čech v Hradci Králové. Když přišli o půl šesté ráno do práce zaměstnanci firmy, která provádí rekonstrukci budovy, všimli si, že obličejová část sochy je pomalovaná červenou barvou. 

Pane řediteli, začneme takvou nepříjemnou věcí, co se vlastně stalo soše Průmyslu, která drží muže symbolizujícího Hradec jak se zbavuje hradeb?
Předpokládáme, že se to stalo o předminulém víkendu. Zkrátka nějaký vtipálek překonal, jak se říká, zástěnu, vylezl na lešení a sprejem, který nám tam potom nechal na památku, což bylo poměrně vtipné, ještě ho zavíčkoval, posprejoval obličej sochy Průmyslu, která je 4,5 metru vysoká, které namaloval, já tomu říkám růžové brýle, i když kolegové zase říkají, že spíš vidí teď ta socha rudě. Ono zas tak vtipné to samozřejmě není, protože hodnota té sochy je pochopitelně nevyčíslitelná. Nakonec celá budova je národní kulturní památka. Ale jak jsem řekl, byl to vtipálek, takhle to beru, nicméně způsobil škodu, která se teď vyčísluje pojišťovnou. Řeší to Policie České republiky. Zatím nejsem schopen k tomu nic dalšího dodat, protože uvidíme, co z toho nakonec bude. Ale rozhodně bych chtěl varovat všechny ostatní vtipálky od podobných aktivit. Protože to rozhodně není vhodné.

Ono to asi souvisí s tou rekonstrukcí muzea. To znamená, že tam je lešení a prostě někdo toho využil.
Tak to víte, přibylo lešení, budova začala vypadat trošku jinak, někdo dostal rádoby vtipný nápad a pustil se do toho.

Jak jste na to reagoval, když jste se to dozvěděl? Byl jste v šoku nebo naštvaný?
Asi směsice všeho co říkáte. Pochopitelně jsem se šel ihned podívat, jak to vypadá. Promluvili jsme si se stavbou, promluvili jsme si s konzervátorem, zavolali jsme si ředitele bezpečnostní agentury, která nám hlídá muzeum a pořešili jsme výrazné zvýšení bezpečnosti v okolí muzea.

Jak jsou ty sochy na muzeu cenné, kdo je jejich autorem a co představují?
Ta pravá, při pohledu na muzeum vlevo, to je Historie, nebo chcete-li Umění, ono se to někdy různě cituje. Jsou to sochy z pálené glazované keramiky, které byly vyvrcholením výstavby muzea, takže jsou z roku 1911. Jejich autoři jsou Vojtěch a Stanislav Suchardové. A hodnota těch soch je nevyčíslitelná. To vám neumím ani říct takto na mikrofon.

Díky tomu, že mají přivřené oči, tak se také říká, že to jsou sfingy.
Myslíte Nekonečný příběh. Možná, ale nezabíjejí pohledem.

Jak se teď bude ta barva odstraňovat? Bude to složitý proces?
To je úkol pro konzervátora, který to musí vyřešit. Řeší to samozřejmě stavba, ale, jak říkám, musí se zanalyzovat, co to je za sprej, jaké je jeho chemické složení, jakým způsobem to půjde nebo nepůjde umýt, zda to nějakým způsobem poškodilo nebo nepoškodilo glazovaný povrch. Protože je to keramika, není to kamenné. A od toho se pak odvine všechno ostatní. V tuto chvíli tam ty brýle ještě jsou.

Tedy podnikli jste bezpečnostní opatření, aby se to už nemohlo opakovat.
Zvýšili jsme bezpečnost v okolí muzea. Muzeum bylo a je i nadále chráněné 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Ještě jsme trošku vylepšili ten systém, který se musel logicky pozměnit kvůli realizaci stavby. Ale pochopitelně nebudu tu řešit, jak je budova zabezpečená, to by asi nebylo dobré.

Snad se tedy povede vše zase dát do pořádku.
To také doufám.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové prochází rekonstrukcí

Teď mě zajímá ona očekávaná a plánovaná rekonstrukce budovy muzea. Ta už začala.
Začala. Přibylo lešení, začalo se hemžit dělnictvo a stavebníci. A my se chodíme pravidelně dívat, jak muzeum začne vzkvétat a stavebně se zlepšovat.

Občas před muzeem stojí hloučky návštěvníků, zájezdy, a mrzí je, že se bohužel nemůžou podívat dovnitř.
Máte pravdu. I když já jdu okolo, tak skutečně vídám lidi, jak se zastavují a dívají se, co se to děje. Ale budou si muset 11 měsíců počkat. Do poloviny roku 2019, když všechno půjde dobře. Stavební firma, vlastně konsorcium Chládek a Tintěra a GEMA ART, zatím nehlásí žádné problémy a my věříme, že budeme moci navázat přípravou nové expozice dějin města.

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

Jak se vlastně stěhuje muzeum? Stěhovali jste se, nebo tam ty sbírky zůstaly?
Ne, samozřejmě jsme se stěhovali. Tak ona ta budova na nábřeží není sbírkovou budovou, je to budova expoziční. Takže tam žádné sbírky, kromě těch, které byly vystavené, nejsou.

A nenajde se při tom stěhování nějaký poklad? Protože všechny exponáty musí mít nějaké evidenční číslo, musí být někde zapsané. A možná několik desítek let neprošly nikomu rukama.
Chápu. Ale ono to tak opravdu není. To se možná může stát, zcela hypoteticky, až se budou stěhovat Gayerova kasárna. Protože tam jsou naše sbírky. Tam to stěhování bude opravdu velké. Ale budeme se stěhovat teď od léta do jara příštího roku. Ale v Kotěrově budově na nábřeží, tam skutečně je to o tom, že se stěhovaly vitríny, stěhovalo se ekonomické oddělení, ředitelství. A v těch vitrínách byly samozřejmě sbírkové předměty, ale vzhledem k tomu, že ty výstavy se pravidelně obměňují, tak máme celkem přehled o tom, co v nich máme.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové prochází rekonstrukcí

Co se bude během těch 11 měsíců všechno dělat na budově?
Vymění se okna, opraví se střešní okna a obnoví se světelný průsvit do galerijního sálu, což je ten krásný sál s obloukovými lampami, z čelního pohledu vpravo nahoře. Dojde k opravě fasád, protože někde došlo k zvětrání cihel a podobně. A dojde k výmalbě prakticky všech významnějších prostor. A kromě toho dojde ještě k úpravě některých vnitřních prostor. V prvé řadě bývalý sklad v tom sníženém přízemí se změní na další expoziční místnost.

Jaké jsou sklepy v muzeu. Jsou takové obloukové jako lapidárium?
Budova jako taková nemá nějak rozsáhlé sklepy. To, o čem mluvíte, je skutečně lapidárium, které bylo od prvopočátku určeno pro vystavování soch a slouží tomu vlastně do teď. Jsou tam nějaké podzemní prostory, které slouží spíše technickým účelům, tam na tom není nic zajímavého.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové prochází rekonstrukcí

A tou největší novinkou, až bude všechno hotovo, bude asi rozhled ze střechy, ne?
Na ten se velice těšíme. Je to terasa, která tam byla od začátku, ale byla teď spoustu let zavřená z bezpečnostních důvodů. A přibyde úplně nový návštěvnický okruh. My budeme provozovat muzeum od konce roku 2019 v několika návštěvnických okruzích, z nichž jeden bude právě vyhlídka z terasy. Ta bude zabezpečená tak, aby nám lidé nespadli, ale zároveň si užili pohled na střechy Pražského předměstí.

Musíme si tedy počkat. Ale vaší takovou možná "domovskou" scénou je teď Galerie moderního umění v Hradci Králové. Na co byste nás pozval?
Ano, tak muzeum není jen výstava, muzeum je nějaká vědecká práce, nějaká péče o sbírky, nějaké publikace, nějaká pedagogika a podobně. To vše probíhá v Gayerových kasárnách, odkud se ale také budeme teď právě stěhovat. Dá se říct, že většinu práce muzejníků teď tvoří příprava na stěhování 2 milionů sbírkových předmětů a 60 zaměstnanců, kteří tam sedí. Ale to, na co se ptáte, je skutečně výstavní činnost. My jsme díky velkorysosti vedení Galerie moderního umění získali jeden výstavní prostor, který budeme od konce června až do jara příštího roku používat pro výstavy. Rád bych pozval veřejnost na tři krásné výstavy, z nichž jedna začne teď na konci června. Jmenuje se Pod mořskou hladinou a bude to takové prázdninové téma o tom, co všechno žije pod hladinou moří a oceánů. Až lidé pojedou na dovolenou k moři, tak aby věděli, co čeho jedou.

A další dvě výstavy?
Ty další dvě připomenou vznik republiky. Lide československý se to bude jmenovat a bude to již od zhruba poloviny října letošního roku. A zakončíme tuto provizorní výstavní činnost na konci roku v prosinci výstavou o proměnách školního vzdělávání.

Všechny vaše zaměstnance pozdravujte. I když se do Kotěrovy budovy tedy chvilku nepodíváme, tak se máme na co těšit. A my se moc těšíme. Ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich byl naším hostem. Děkujeme.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.