Muzeum východních Čech v Hradci Králové má nového ředitele. Je jím Petr Grulich

24. říjen 2017

O vítězi výběrového řízení na funkci ředitele Muzea východních Čech v Hradci Králové je jasno. Rada Královéhradeckého kraje na mimořádném jednání jmenovala na tuto pozici bývalého prorektora hradecké univerzity Petra Grulicha. O místo ředitele se ucházelo sedm lidí. Původně přitom měla krajská rada nového šéfa muzea jmenovat už před týdnem.

Dva účastníci výběrového řízení Oldřich Čížek a Ladislav Zikmund-Lender ale v otevřeném dopise konkurz kritizovali. Tvrdili, že o vítězi bylo předem jasno, protože Petr Grulich byl v minulosti jako prorektor nadřízeným současného hejtmana Jiřího Štěpána z ČSSD.

Takto Zikmund-Lender kritiku zdůvodnil: „My jsme měli z mnoha stran poměrně relevantní informací o tom, že výběrové řízení je takzvaně připraveno pro pana docenta Grulicha s ohledem na jeho dřívější vazby na pana hejtmana. Během toho výběrového řízení se skutečně objevovaly z okruhu Univerzity Hradec Králové a z jiných okruhů hlasy, že je tam nějaká užší komunikace a užší domluva."

Čtěte také

Náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová z hnutí Východočeši takovou kritiku jednoznačně odmítá: „Přihlásilo se sedm uchazečů. Dva hodnotitelé všechny koncepce hodnotili, ale anonymně, nevěděli kdo je autorem. A i z těch nezávislých hodnocení vzešla koncepce pana Grulicha jako ta nejlepší. A to se pak i potvrdilo při tom samotném ústním pohovoru. Zasedala osmičlenná komise a oslovili jsme i ředitele sousedních velkých muzeí."

Rada ale na pondělní mimořádné jednání pozvala na ústní pohovor dva nejlepší uchazeče vzešlé z výběrového řízení.

„Pana Čížka a pana Grulicha. Měli asi deset minut na to, aby členům rady představili svou koncepci rozvoje mueza, jak vidí to s ním vidí dál i po personální stránce," doplňuje Martina Berdychová.

Průčelí budovy muzea s kašnou a sochami

Nakonec pak radní rozhodli jednohlasně a novým ředitelem Muzea východních Čech jmenovali Petra Grulicha.

„Jsem rád. Mám hroznou radost, že nakonec pravda vyšla najevo. A jsem rád, že se potvrdilo, že to výběrové řízení nebylo nikterak zmanipulováno," uvedl Petr Chrulich.

Rada kraje bývalou ředitelku Naďu Machkovou Prajzovou odvolala a to proto, že si někteří zaměstnanci stěžovali na šikanu. Ředitelka nařčení odmítala.

Nový šéf Petr Grulich se chce nejdříve zaměřit právě na mezilidské vztahy a spolupracovat s odbory: „Já myslím, že každý zaměstnanec musí dostat šanci ukázat, že chce pracovat pro muzeum. Že se dokážeme vzájemně sžít do podoby funkčního kolektivu."

Druhý v pořadí ve výběrovém řízení na ředitele muzea a kritik jeho průběhu Oldřich Čížek Českým rozhlasem nabízenou možnost okomentovat jmenování Petra Grulicha nevyužil.

autor: ova
Spustit audio