Zlaté české ručičky. Pomůžete Muzeu východních Čech najít mistry rukodělné výroby?

14. listopad 2018

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je dnes ředitel hradeckého Muzea východních Čech, historik doc. Petr Grulich. Rada Královéhradeckého kraje spolu s muzeum již od roku 2002 každoročně udílí cenu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury.

Já jsem si uvědomil, když jste historik, tak možná i vám to připadne zajímavé, že to je rok, co jste se stal ředitelem Muzea východních Čech v Hradci Králové. Je to tak?
Je to rok, ale rozhodně z té historie to není žádná velká doba.

Tak, jaký byl pro vás ten rok, když se ohlédnete? Asi hodně hektický vzhledem k rekonstrukci muzea.
Hektický a rozhodně zajímavý. Rekonstrukce mě naplnila, ale nejen rekonstrukce. Já jsem takový rekonstrukční a stěhovací ředitel. Pořád rekonstruuji a stěhuji.

Petr Grulich ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V jaké fázi je právě rekonstrukce Kotěrovy budovy muzea? Už je to půl roku co začala. Jak jste daleko?
Daleko jsme podle plánu. Pořád trnu, jestli nedojde k nějaké prodlevě na stavbě. Naštěstí to zatím funguje tak, jak má. Hradečáci určitě zjistili, že postupně od budovy mizí lešení. Protože práce na fasádě jsou víceméně ukončeny a zbývá už jen úprava interiérů. Stavba by nám měla být zpátky předána k užívání v dubnu. Takže se to začíná blížit. Byla vyměněna natřená okna, je opravena fasáda, která změnila svoji barevnost, to si myslím Hradečáci zaznamenali určitě také.

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

Nedíval jsem se úplně zblízka, ale fasáda je taková světlejší, možná oranžová.
Je oranžová. My jsme také byli zprvu rozpačití, ale památkáři nám vysvětlili, že je to tak správně, tak to původně bylo. Ta tmavě červená, taková karmínová, tak to je nátěr.

Tedy zatímco toto vidíme, tak dovnitř budovy zatím nevidíme.
Uvnitř ještě neproběhla oprava střešních oken, ale hlavně proběhla oprava vnitřních omítek a výmalba. Je tam nějaký štukový strop a takové věci. Tak to pár týdnů a měsíců ještě trvat bude.

To budou asi spíš restaurátorské práce.
Ano. A potom tam jsou ještě nějaké technické záležitosti v podzemí.

Nominujte své sousedy a přátele. Někoho, kdo přenáší tradiční řemeslo z generace na generaci a zasloužil by si ocenění.
doc. Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové

Co dvě slavné sochy v průčelí muzaa? Vlevo je umění a historie a vpravo průmysl?
Ano. Záleží, jestli se díváme zevnitř nebo zvenčí. Ale při pohledu zvenku je vpravo průmysl a vlevo umění.

Sochy poškodil vandal, nastříkal na ně červenou barvu, to se stalo v létě.
Ano, nasadil soše růžové brýle.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

Tak už jsou dole? Už je socha sundala?
Ty už jsou dole. Už je to opravené, ano. My teď budeme restaurovat sochu Hradce Králové a hradebních okovů se zbavujících. To je ona bronzová soška muže, která se nachází jakoby na klíně jedné z těch soch, když to tak řeknu. Ona to není soška, ona je vlastně v lidské velikosti. Tak tu budeme my sami přímo opravovat a těšíme se.

V prostoru před muzeem je také opravena kašna. To byla také unikátní záležitost. Měli jsme o tom reportáž, jak jeřáb celou kašnu nadzvedl a odvezl někam jinam.
Ano, je v restaurování, bude krásně upravená, bude zářit novotou. Budou tam opraveny i kameninové prvky, které jsou uvnitř. A sám jsem zvědav, já to nevím, jestli přibude čtvrtá koule, kterou nám předtím někdo ukradl. Ale to už je mnoho let, ona se potom našla v technických službách. Takže věřím, že bude.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

To si povídáme tedy o hlavní Kotěrově budově. Ta je krásná a výstavní, ale hlavní personál a sbírky jsou úplně jinde. Pro vás je teď tou hlavní úplně jiná budova.
Ano, pro nás je nyní hlavní budova Gayerových kasáren. Tam se stěhujeme, tam máme drtivou většinu sbírek, kolem dvou milionů sbírkových předmětů. Ty tam už teda nejsou, teď jsou z významné části odstěhovány do různých depozitářů po celé republice. A je tam také většina z necelých 60 zaměstnanců, kteří se také budou stěhovat.

Dva miliony sbírkových předmětů, jedna garáž by na to asi nestačila. Takže po celé republice jste to rozvezli.
Čelákovice, Rychnov nad Kněžnou, okolo Hradce Králové, různě. Těch náhradních depozitářů je celkem pět. Pro nás je to obrovské stěhování, které, když to dobře dopadne, tak naváže stěhováním lidí v momentě, kdy bude zpátky v provozu historická budova. Aby to byla taková akce kulový blesk, jak se říká. Je to napínavé, protože teď se soutěží stavební firma rekonstrukce za 300 milionů.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

To jsme ještě neřekli. Jaký je důvod toho stěhování?
Kvůli rekonstrukci. Nakonec to každý, kdo jde okolo Gayerových kasáren, vidí, že ta budova je v zoufalém stavu.

Bude to znamenat určitě i další omezení pro návštěvníky, kteří hledají v muzeu badatelskou činnost.
Badatelská činnost úplně uzavřena nebude. My jsme ji teď trošku omezili u historiků, kteří právě prožívají největší stěhování. Archeologové a přírodovědci ještě badatele přijímají a historici znovu začnou. Oni pak budou sídlit v náhradních prostorách na Malém náměstí 123. Tam, kde je Kavčí plácek. Tam potom budou moci badatelé chodit i do mykologické poradny. To zase bude jinde, ale všechno to veřejnosti včas řekneme.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové je zhruba v polovině

A k tomu všemu ještě musíte zvládat tradiční muzejnickou činnost výstavní, adventní.
Ano, máme náhradní výstavní prostor v Galerie moderního umění. Tam teď probíhá výstava ke vzniku Československa a bude nová v polovině prosince o školních obrazech. Ale to, co nás teď vytěžuje nejvíc, je příprava adventních trhů. Chci pozvat Hradečáky a nejen je od 30. listopadu až 2. prosince, tedy první adventní víkend, na adventní trhy.

Kde budou?
Budou na pedagogické fakultě na náměstí Svobody, jak se dříve říkalo u Lenina, v náhradních prostorách. Je to na dohled od muzea a budeme rádi, když nás Hradečáci najdou. Ale s tím souvisí zároveň ještě jedna významná věc a to je soutěž Mistr tradiční rukodělné výroby. Muzeum garantuje již 17. ročník soutěže, která má za cíl nalézt a Královehradeckým krajem ocenit významné řemeslníky, ale nejen řemeslníky, zkrátka mistry tradičních řemesel. Smyslem je, aby to byli lidé, kteří přenášejí tradiční kulturu z generace na generaci.

František Muhl - Heřmanice u Nové Paky - obor řezbářství

Kteří udržují řemeslo při životě.
Ano, kteří to řemeslo udržují. Ať už je to paličkování, kovářství, výrobky z kukuřičného šustí, betlémářství. To se dokonce ocitlo na národním seznamu kulturního dědictví a rádi bychom, kdyby jednou bylo i v UNESCO, to by bylo skvělé.

Čtěte takéMuzeum východních Čech v Hradci Králové

Tedy teď probíhají nominace na ocenění? To znamená, že lidé, kteří znají někoho ve svém okolí z celého Královehradeckého kraje, mohou poslat do muzea nominaci?
Přesně tak. Já bych poprosil všechny občany, všechny posluchače, pokud mají ve svém okolí nějakého výrobce, který má renomé a přenáší tradiční řemeslo z generace na generaci a zasloužil by si ocenění hejtmanem Královehradeckého kraje, velmi prosíme, přes naše webové stránky nebo přes obecní úřad, všechny obecní úřady v kraji by měly mít tuto informaci, nominujte nám své významné sousedy a přátele.

Je to velice důležité, protože je třeba udržovat řemesla živá a hlavně vědět o tom, že jsou stále živá.
Navíc nejde jen o taková ta řemesla z 19. století. My jsme se hodně bavili o tom, jestli jsme ochotni ocenit někoho, kdo třeba vyrábí sochy motorovou pilou. Protože dnes už i toto je rukodělná práce. Zkrátka, když to je výrobek, který je rukodělný, který je krásný, který dělá radost lidem, kteří ho užívají, a který byl vyroben s láskou a hlavně s předáváním umění z generace na generaci. Jestli je ta tradice stará 20 let nebo 200 let, to už je nakonec druhotné.

To máte pravdu. Teď vlastně řezbáři s motorovou pilou začínají.
A třeba za dalších 200 let to bude zapsané na seznamu UNESCO.

Čas a vývoj stále putuje dál. Kdy budou vyhlášeny letošní ceny?
Vždy na začátku nového kalendářního roku. Takže nominace za rok 2018 sbíráme do konce kalendářního roku. Je to jedna z věcí, na kterou se hrozně moc těšíme.

A další z věcí, na kterou se určitě také těšíte, bude znovuotevření Kotěrovy budovy. Za jak dlouho to bude?
Na jaře ji dostaneme do rukou, pak bude probíhat příprava expozice. Rád bych veřejnost pozval, když to dobře půjde, 28. října nebo 17. listopadu, uvidíme.

Petr Grulich ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Věřím, že se do té doby ještě několikrát setkáme. Než přijde ta velká sláva. Určitě vás zase rádi uvidíme, pane řediteli. Díky za návštěvu.
Já také děkuji, hezký den. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související