Kolik stojí život?! Seriál rozhlasových reportáží „Nemocnice na soutoku“. Plicní klinika

19. březen 2023

Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové prošla za více než 70 let své historie značným vývojem. Zatímco v 50. letech se tu léčili zejména pacienti s tuberkulózou, dnes přibývají nádorová onemocnění, civilizační respirační choroby, astma, fibrózy či chronická obstrukční plicní nemoc. A z nedávné doby také infekce covid 19.

Pokusíme tedy dnes s lékaři v čele s přednostou, docentem Vladimírem Koblížkem, přiblížit současnou podobu Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ta má v péči několik set pacientů. Vznikla jako samostatná klinika v roce 1951, nenašli bychom ji ale v dnešním areálu hradecké fakultní nemocnice.

Čtěte také

Úspěch v léčbě nádorových onemocnění plic určitě spočívá ve včasném záchytu, tady na hradecké plicní klinice například jen v loňském roce prošlo screeningem na 450 pacientů. Nové možnosti ale nabízí především moderní biologická léčba. Ta je tvořena pacientům doslova na míru.

V roce 2020 i Plicní klinika FN HK řešila především covidové pacienty a může si připsat jeden republikový primát. Lékaři pod vedením Michala Kopeckého se tu zaměřují nejen na akutní případy, ale vzniklo tu i první postcovidové centrum pro pacienty s přetrvávajícími potížemi.

Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové se právem řadí mezi špičková pracoviště v rámci republiky. Vděčí za to svým zakladatelům, průkopníkům nových metod i technickému pokroku a novým technologiím. Jak ovšem říká její přednosta docent Vladimír Koblížek, je to především o lidech.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související