Co je pro člověka důležitější, mozek nebo srdce? Kolikrát nám v hrudi během života udeří „zvon“?

12. březen 2023

Jak vypadá robotická operace? A co se děje, když funkci srdce přebere přístroj? Odpovědi na všechny tyto otázky nabízí další díl z cyklu Nemocnice na soutoku. Tentokrát navštívíme špičkové pracoviště s dlouhou a významnou historií - kardiochirurgickou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové.

O současnosti i budoucnosti si s přednostou kliniky profesorem MUDr. Janem Vojáčkem povídala Zdena Kabourková.

Čtěte také

A historii si připomeneme díky rozhlasovému archívu. V pořadu Návštěva, ve kterém na své začátky ve fakultní nemocnici Hradec Králové vzpomínal - prof. MUDr. Jaroslav Procházka, který dosáhl již za života svého učitele akademika Bedrny významných úspěchů v oblasti nejprve plicní a pak i srdeční chirurgie.

A vzpomínat bude i na to, jak poprvé v zahraničí sledoval operaci srdce za pomoci mimotělního oběhu a jak věděl, že tohle u nás - a to v Hradci Králové budeme dělat taky.

První přístroj vznikl doslova na koleni - vyrobili ho technici v ZVU a v Dobrušce a operace mohly trvat maximálně půl hodiny.

Čtěte také

A že je to dnes 70 let od první operace za pomoci mimotělního oběhu u nás. O tom všem si povídáme s přednostou kliniky profesorem doktorem Janem Vojáčkem, který nás vezme i na sál a my budeme sledovat operaci srdce.

A řekneme vám, jak ten zázrak techniky, díky kterému lze zachránit lidi, kteří by dříve tyto operace absolvovat nemohli, vypadá a funguje.

autoři: Zdena Kabourková , baj
Spustit audio

Související