Kladské pomezí chystá program na téma Božena Němcová. Slavíme 200 let od jejího narození

18. leden 2020 09:46

Návštěvníci Kladského pomezí se budou v letošním roce setkávat s připomínkami života a díla spisovatelky Boženy Němcové. Letos si totiž připomínáme výročí narození spisovatelky, která strávila část života právě v tomto kraji. Ředitelky Společnosti na rozvoj cestovního ruchu v Kladském pomezí Markéty Venclové se na podrobnosti zeptala reportérka Jana Házová. 

Božena Němcová je spojena s tímto regionem a v letošním roce bude spojena také s Kladským pomezím.

Čtěte také

„Tato mimořádná spisovatelka slaví slavné výročí 200 let od narození. A naše organizace domluvila s partnery, městy Česká Skalice a Červený Kostelec, projekt, kde představíme Boženu Němcovou z trošku jiného pohledu. Aby to bylo zajímavé pro současníky," vysvětluje Markéta Venclová.

Jsou už nějaké konkrétní představy o tom, jak se bude život i dílo Boženy Němcové prezentovat?
„Chceme ji ukázat z různých úhlů pohledu. Jako významnou národní buditelku, jako předchůdkyni feminismu i jako múzu. Vůbec jako hybatelku tehdejšího společenského života, která to v době, kdy se narodila, neměla vůbec jednoduché."

Unikátní sbírka Babiček Boženy Němcové

S čím se tedy běžný návštěvník Kladského pomezí při svých výletech setká?

„V letošním roce vznikne spousta aktivit, které se budou dotýkat tohoto tématu. My je dáme takzvaně pod jednu střechu na naše webové stránky kladskepomezi.cz. Tam budou informace o životě i díle Boženy Němcové. A chceme samozřejmě představit i její nejznámější literární postavu, tedy Babičku."

Čtěte také

Máme teprve leden a léto je poměrně daleko, ale Kladské pomezí každoročně připravuje letní akce pro návštěvníky turistických míst v tomto regionu. Co bude jejich hlavním tématem v letošním roce?

„Jedná se o dlouhodobý projekt s názvem Festival zážitků. Letos bude mít takové pro mne velmi blízké téma, kterým jsou tradice. Bude zapojeno opět několik měst na české i polské straně. A budeme moci nakouknout do tradice z pohledu divadelnictví v Hronově, v Červeném Kostelci v domku Boženy Němcové budou také probíhat aktivity. Potom to bude ještě jako vždy tradičně na zámku Adršpach a v Polici nad Metují ve staré škole," doplňuje Markéta Venclová.

Kladské pomezí
to je krajina příběhů, která nabízí množství atraktivních míst k návštěvě a zajímavých tipů pro aktivní i poznávací dovolenou.

Netradiční průvodce životem Boženy Němcové by měl být hotový do začátku března letošního roku. Festival zážitků je pak naplánován na letní prázdniny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související