Kešky jsou už i ve vesmíru. Češi patří v geocachingu ke světovým velmocem, přidají se také Marťani?

2. srpen 2021

Geocachingu už propadly miliony lidí po celém světě a Češi nejsou výjimkou. Zábava na pomezí sportu a turistiky láká maminky s dětmi, sportovce, vědce. ale také seniory. Všichni se mohou dostat na zajímavá místa, kam by je, nebýt hry, možná ani nenapadlo zavítat. 

Co ke hře potřebujeme? Kde jsou nejatraktivnější místa a čeho se vyvarovat? Libor Křenek zvaný Max je jedním z šesti revírníků, kteří určují pravidla pro celou Českou republiku, je naším hostem na téma: fenomén geocachingu. Rady pro pokročilé i začátečníky.

Čtěte také

Geocaching už je tady s námi 22 let a většina lidí o něm už určitě slyšela. Ti, kteří se do hry zatím nepustili, jsou takzvaní mudlové?

Opravdu, geocaching je na světě od roku 2000 a táhneme 22 rok. I přes propagaci v různých médiích se stále najdou lidé, kteří o této hře nic nevědí. A to jsou mudlové, kterým se pokusíme pomoci.

Princip geocachingu spočívá v tom, že spousta lidí zná pěkná místa na světě, která by rádi ukázali ostatním. Mohou tedy na takové místo umístit krabičku nebo-li cache, jinak česky keška. Je to jakákoliv nádoba různé velikosti, které se potom třídí do pěti různých kategorií.

Češi jsou hraví. Při návštěvách přátel ze zahraničí oni nevěří vlastním očím, jak úžasně vypadají naše geocachingové schránky.
Libor Max Křenek, reviewer geocachingu pro Českou republiku

Keška musí obsahovat takzvaný logbook, tedy knihu, sešit nebo přinejhorším kousek papíru, kam vždy dotyčný nálezce či návštěvník provede záznam. To je základ. Potom se tam už objevují dobrovolné věci, různé dárky a předměty pro ostatní. Těm se říká poklady. V začátcích geocachingu byly kešky docela velké a objemné. Byla v nich spousta věcí.

Kromě chuti se něco dozvědět a objevit, co všechno k samotné hře potřebujeme?

Základem je mít připojení na internet alespoň doma. Musíte se zaregistrovat u společnosti, která geocaching provozuje. Tam si vytvoříte své hráčské konto a účet. A dostáváte se k informacím o keších. O některých se ale nedozvíte, musíte si zaplatit vyšší úroveň členství, ovšem je to dobrovolné, nikdo vás k tomu nebude nutit.

Potom si už naplánujete výlet podle mapky, kterou také v počítači obdržíte. K tomu potřebujete jakékoliv navigační zařízení. Dnes mnoho chytrých telefonů umí pracovat s GPS souřadnicemi. A čím přesnější je aplikace, tak je samozřejmě hledání kešek jednodušší.

Patří Češi v geocachingu opravdu ke světovým velmocem?

To je dáno jednoznačně tím, že Češi jsou hraví. Také v okolních zemích je sice dostatek hráčů, Německo je také geocachingová velmoc, ale propracovanost keší je ve výsledku u nás úžasná, to se vůbec nedá srovnávat. Při návštěvě geocachingových přátel z USA oni nevěřili vlastním očím, jak vypadají naše schránky. A to krásné potom přivádí všechny ke hře.

Připoj se k úžasné celosvětově největší hře zaměřené na hledání pokladů.

Není to jen o hledání a sbírání bodů, ale pro mnoho lidí geocaching představuje výzvu získat informace o konkrétním místu a něco zajímavého se dozvědět.

Kešky jsou už i ve vesmíru

Čtěte také

Keška na mezinárodní vesmírné stanici ISS existuje už od roku 2010. A má zatím jeden jediný nález, kdy se tam dostal jeden z astronautů, který je Kačerem, tedy sběratelem kešek. Takže ji zalogoval. Keška je tam stále umístěná a logovat ji lze, každý má šanci.

A na Marsu není tedy přímo keška, ale provozovatel geocachingu spolupracuje s americkou vesmírnou agenturou NASA a umístil na vozítko Perseverance určitý kód. Čekalo se na něj, než si ho Perseverance sám vyfotografuje. A ve chvíli, kdy se objevil na fotografii poslané z Marsu zpátky na Zemi, tak se ukázalo, že vozítko je takovým "trekovacím" geocachingovým předmětem na Marsu a lze jej zalogovat.

Libor Křenek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Liborem Křenkem o záludnostech geocachingu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související