Výlet za neobyčejnými rostlinami. Na Rychnovsko se po mnoha letech vrátily dva ohrožené druhy květin

29. červen 2021 09:22

Na Rychnovsku se znovu po mnoha desítkách let objevily dva ohrožené druhy rostlin. Jde o přísně chráněný smil písečný, který v této oblasti botanici neviděli přibližně 50 let a kriticky ohrožený bělolist obecný. Ten se do zdejší krajiny vrací po zhruba 100 letech.

Čtěte také

„Taková obyčejná louka, na první pohled nevypadá úplně hezky. Ale když sem člověk vejde a podívá se blíž, tak jsou tu místa, kde se opravdu krásně drží vátý písek. Tam právě rostou docela vzácné kytky, které byly na tomto území považovány za vyhynulé," říká Jan Doležal, botanik Muzea Orlických hor z Rychnova nad Kněžnou.

My teď ale nejsme v Rychnově.
„Stojíme na jedné písčité louce mezi obcemi Rašovice a Olešnice na Rychnovsku. A jdeme se podívat na smil písečný."

Čím je tato rostlina vzácná? A jak si ji představit, protože louka je právě posekaná?
„Bohužel nám louku posekali, ale to nevadí. My tu kytku stejně uvidíme. Je krásně šedoplstnatá. až stříbrná. A jak je vidět, ani to sekání jí nevadí. Naopak ji podpoří ve vegetačním růstu."

„Když se pozorně podíváme, tak uvidíme takové velké kolo, kde jsou porosty poměrně husté a krásně se tu smilu písečnému daří."

Čtěte také

Bylo to pro Jana Doležala překvapení, když tuhle rostlinku objevil?
„Pro mne to bylo velké překvapení, protože v tomto území byl smil písečný opravdu přes 50 let považován za vyhynulý.

Já vidím posekanou trávu, ale zkušený botanik na louce objeví spoustu zajímavostí, které tu jsou ukryty.
„Přesně tak. Kromě smilu písečného zde roste ještě extrémně vzácný bělolist obecný. Viděl jsem tu pár, zatím tedy ještě nekvetoucích lodyh. Je na něj ještě docela brzy."

Čtěte také

„Z východních Čech byl udáván historicky už přes 100 let jako kriticky ohrožený. A mě se potom podařilo najít několik rostlin u Žďáru nad Orlicí. Ale tady je poměrně bohatá populace. Zkusíme se po něm tady podívat."

„Je to opravdu velmi vzácná kytka. Ve východních Čechám jsou asi čtyři lokality kde roste. V okolí Olešnice byl bělolist obecný udáván jako kriticky ohrožený druh, ale zákonem chráněný není," dodává botanik Jan Doležal.

Obě vzácné květiny, které byly v této lokalitě považovány za vyhynulé, budou kvést přibližně do poloviny prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související