Vyznavači geocachingu někdy zapomínají dodržovat české zákony

7. srpen 2014

Tisíce Čechů propadly geocachingu. Jedná se o hru, kdy se pomocí navigačního systému GPS hledají takzvané kešky – malé schránky ukryté na zajímavých, ale málo navštěvovaných místech. Relativně mladý koníček tak díky moderním technologiím zatraktivňuje klasickou turistiku. Při umísťování keší je ale potřeba dát pozor na dodržování zákonů.

Důležité je například nechodit do cizích nemovitostí a neohrožovat přírodu.

„Kešky máme jako ,krnapáci‘ rádi, protože dotáhnou lidi do přírody, vytáhnou je od počítačů, od obrazovek televize. Ale má to samozřejmě i nějaká úskalí. Ten, kdo zřizuje kešku, by měl ctít pravidla pro návštěvníky a měl by ctít zákony, které mimochodem říkají, že v první zóně byste se neměl pohybovat mimo značené cesty,“ říká Michal Skalka ze Správy Krkonošského národního parku.

V Krkonoších je 130 míst, kam "kačeři" – jak se hráčům říká – umístili své skrýše a prostřednictvím internetu tam pozvali i své kolegy. Problematických keší je naštěstí jen minimum a strážcům parku se daří s vyznavači geocachingu spolupracovat.

„Lidé, kteří instalují kešku, jsou většinou turisté, kteří mají přírodu rádi a rozhodně nechtějí porušovat zákon, takže špatně umístěných kešek je asi tak pět nebo šest. Ale většinou nebývá problém se s těmi lidmi dohodnout, aby ta keška byla legální,“ potvrzuje Skalka.

Proces schvalování

Kešky může umísťovat každý. Když je krabička ukryta, hráč její polohu a další náležitosti nahlásí na centrálních internetových stránkách. Pak je vše potřeba schválit.

V celé zemi je šest schvalovatelů. Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a kraj Vysočina má na starosti Libor Křenek. Občas prý "kačeři" na dodržování českých zákonů a předpisů zapomínají.

„Většinou se jedná, řekl bych ze dvou třetin, o problém s vlastnickými právy pozemků, kdy se někdo rozhodne, že umístí keš na nějakém starém rozpadlém domě, poblíž tohoto domu, a nezkoumá, jestli je pozemek volně přístupný nebo jestli k němu existují nějaká vlastnická práva,“ vysvětluje Křenek.

Taková keš pak není schválena, nikdo se o ní na internetu nedozví a správce vyzve zřizovatele k nápravě.

Spustit audio