Bezpečný návrat domů z výletu na dvou kolech. Pozor, řidiči aut špatně vnímají rychlost motorek!

13. červenec 2021

Policisté považují léto za rizikové období motorkářské sezóny. Podle jejich statistik si však víc než polovinu dopravních nehod zaviní kvůli své vlastní chybě. Někteří instruktoři bezpečné jízdy na motorce dokonce tvrdí, že jsou motorkáři nebezpeční sami sobě.

Mirek Čáp ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mirek Čáp z Motoškoly Bezpečně na motorce Akademie v naší radioporadně na téma: bezpečná jízda na dvou kolech a návrat domů.

Policie ale nabádá k opatrnosti také ostatní řidiče, kteří musí v létě víc kontrolovat provoz kolem svých aut. Motorka má obecně problém v tom, že se špatně vnímá její rychlost. Je menší, má vyšší schopnost akcelerace a i když se podíváte do zpětného zrcátka, za několik vteřin za sebou nebo vedle sebe můžete mít motocyklistu.

Čtěte také

Je opravdu důležité dávat si pozor, jestli nás nedojel a nepředjíždí motorkář.

Máte u svého auta nebo motorky sportovně laděný výfuk nebo nějakou tuningovou úpravu? Nemusíte kvůli tomu projít technickou kontrolou.

Při technické prohlídce bude techniky zajímat, jak moc hlučné je vaše auto nebo motorka. Ministerstvo dopravy chce zabránit tomu, aby v provozu jezdila auta nebo motocykly s tuningovou úpravou výfuku nebo motoru, které jsou podle rezortu příliš hlučná a nesplňují hodnoty hluku dané výrobcem.

Překážka na silnici

Pokud se setkáte s nenadálou překážkou, je vždy lepší raději rychle změnit směr a vyhnout se, než křečovitě brzdit. I toto má ale svá úskalí. Vždy před takovým manévrem rychle kontrolujte v zrcátku, zda za vámi něco nejede!

Mokré čáry

Pamatujte také na to, že všechny přechody pro chodce, podélné čáry a jemný asfalt po navlhnutí kloužou, proto na mokru zvolněte a jeďte ještě opatrněji než na suché vozovce.

Spolujezdec

Odpovědnost za přepravovanou osobu převezměte opravdu až ve chvíli, kdy si budete stoprocentně věřit. Je starou pravdou, že se jízdní vlastnosti po naložení pasažéra mění, buďte na to připraveni.

Seniorka na skútru

Poučte před jízdou své spolujezdce, ať se vás pevně drží a naklánějí se při zatáčení stejným směrem jako vy. Náhlé vychýlení těžiště je problém. Spolujezdec si zaslouží stejné ochranné prvky jako jezdec (přilba, boty, bunda, rukavice).

Jak na předjíždění

Nedělejte základní chybu, kterou dělá 90 procent motorkářů: Pokud se chystáte někoho předjet, nelepte se na jeho nárazník! Udržujte si bezpečnou vzdálenost, a když už se rozhodnete, že ho předjedete, udělejte to rychle a s přehledem.

Najeďte si do druhého pruhu a otevřete plyn. Bezpečné předjetí je rychlé předjetí. A ještě jedna dobrá rada - nikdy není chyba si předjíždění rozmyslet a počkat na vhodnější dobu. Máte přece motorku a ta má obrovskou výhodu akcelerace!

Krizové brzdění

Být schopný bezpečně ovládat svoji motorku při prudkém nebo krizovém brzdění by měla být samozřejmost, proto je trénujte. Získáte cit pro brzdy, poznáte, kde je limit přilnavosti a jak se motorka při takovém manévru chová.

Čtěte také

Brzdění se vyplatí často trénovat, dostanete tak do svého podvědomí reakce, které vám v krizové situaci pomůžou nezmatkovat. Vyzkoušejte si, jaký účinek má přední a zadní brzda, naučte se odhadnout přenos váhy.

Důležité je získat cit, protože při krizovém brzdění je většina váhy na předním kole a udržet ho na hranici přilnavosti není lehké. Znovu je ale nutné připomenout, že mnohem bezpečnější je včas a s dostatečným předstihem předvídat, než se dostat do situace, kdy budete muset prudce brzdit.

Úhybné manévry

Čtěte také

Trénujte si úhybné manévry a buďte připraveni na to, že je budete muset použít. Díky tomu, že si vyzkoušíte krizové brzdění, budete moci před překážkou do poslední možné chvíle brzdit a potom stylem „zlomení motorky pod sebe“ se překážce vyhnout.

A nezapomeňte - platí pravidlo, že vždycky je lepší s motorkou spadnout než trefit jakoukoliv stojící překážku. Správné směřování pohledu do míst, „kde je volno“, dokáže pomoci i při zdánlivě neřešitelné situaci. Nikdy nesmíte zpanikařit a zafixovat svůj pohled na překážku.

Celou radioporadnu s Mirkem Čápem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související