Když už něco dělám, tak na 100 procent. Já miluju rockovou muziku, usmívá se kytarista Adam Malík

8. červen 2023

Jeden z nejlepších českých kytaristů Adam Malík je původem Ostravák, vystudoval hru na kytaru a klarinet, byl kytaristou známé slovenské zpěvačky Kristíny, také hrál nějakou dobu s Čechomorem, spolupracuje s operní pěvkyní Evou Urbanovou, je producentem a kytaristou kapely mladé zpěvačky Elly, která pochází z Opočna. A to nejsou zdaleka všechny Adamovy aktivity.

Máte rád jaro?
Určitě, hlavně jaro a léto. Začínají nejrůznější festivaly a letní akce, takže to nás samozřejmě baví a živí.

Byl jste někdy na Rock for People?
Přiznám se, že na Rock for People jsem nebyl, ale registruji ten festival dlouho a letos tam vystoupí i kapela Muse, kterou mám hodně rád.

Čtěte také

Představíme také váš nejnovější singl, vy jste tedy nejen kytarista a klarinetista, ale i zpěvák?
Ono to vypadá, že dělám všechno a pořádně nic. Ale v podstatě skládám muziku nebo zpívám vlastně odmala. Takže i na nahrávkách Elišky, tedy Elly, zpívám vokály. Měl jsem kdysi kapelu Black Roll, založil jsem ji v 19 letech, po maturitě. Tam jsem zpíval i nějaké sólo věci. Rád bych na to teď trošku moderněji navázal. Takže jsem se rozhodl jít úplně vlastní cestou, ať už po té hudební, textové i pěvecké stránce.

Zítra máte koncert na stadionu v Olomouci s Moravskou filharmonií Olomouc, bude tam Eva Urbanová, Vojta Dyk a Janek Ledecký. To je projekt Barock?
Přesně tak. To je projekt Barock, kde my to hrajeme instrumentálně, a potom to máme s Evou Urbanovou, Druhá tvář se jmenuje ten její projekt. To nás baví, je to takové zpříjemnění každotýdenního koncertování s kapelou AC/CZ, což je můj hlavní projekt.

Jsem samostatná jednotka a k tomu patří i hraní s Kristínou nebo Čechomorem. Co si člověk vybuduje, o to by neměl lehce přijít.
Adam Malík, kytarista a producent

AC/CZ, to je inspirace od AC/DC?
To je vlastně AC/DC Tribute. Budeme hrát tady v Hradci 5. srpna například na letišti na akci Legendy nebes.

Čtěte také

Takže kapela AC/DC vás ve vašem muzikantském životě hodně ovlivnila?
Je to tak, že jsem kapelu AC/CZ založil v roce 2010, to mi bylo 20 let. A tu muziku mi pouštěl táta už nějaké roky předtím. Dlouhou dobu jsme hledali zpěváka, protože ono to není úplně jednoduché zazpívat. Většinou, když se o to někdo pokouší, tak po dvou dnech nemůže mluvit. Takže v podstatě teď jedeme třináctou sezónu a baví nás to. A samozřejmě i živí. Myslím si, že lidé, kteří mají rádi AC/DC, tak už chodí i na naše koncerty, vyloženě na nás.

Těch projektů máte hodně, vy jste opravdu nezmar.
Já doufám, že dělám všechno pořádně. Snažím se, když už něco dělám, tak to dělat na 100 procent. Ale jsem spíš taková samostatná jednotka, takže k tomu patří i hraní s Kristínou nebo s Čechomorem. Jak se říká, co si člověk vybuduje, o to by neměl lehce přijít.

A teď si dáme váš nový singl s názvem Samota.
Jak už název napovídá, je o tom, že se člověk ocitne v nějaké situaci, kdy je sám, a nemusí to být vyloženě bez někoho, ale jaksi duševně. Trošku tomu nahrál i covid, kdy nikdo nemohl nic, a tak mě napadlo i po textové stránce se k tomu nějakým způsobem vyjádřit.

Čtěte také

Co jste dělal v covidové době?
To bylo hodně zvláštní, protože hudební průmysl je o plánování. A ne, že se nedalo hrát, ono se nedalo ani plánovat. Takže já jsem soukromě učil, něco online. Nešlo ale ani tolik o tu finanční stránku, o to, že člověk na to neměl chuť. Nebyla chuť na skládání, neměli jsme chuť vůbec něco dělat. V rozhovorech od několika lidí jsem to slyšel, že se najednou ztrácela motivace, protože to bylo dlouhé.

Takže pro muzikanta jsou motivací lidé a živé koncerty?
Já mám rád i to ježdění. Od naložení dodávky. Prostě přijet do jiného kraje a užít si to od začátku. Dát si tam pivko a být s lidmi. Protože covid nás zavřel a koukali jsme na sebe jen přes obrazovky a to není ono.

Čtěte také

Teď už je všechno zase v pořádku? Už zase skládáte?
Mám připraveny další věci v takovém progresivnějším, rockovějším žánru, protože to bych chtěl dělat svým způsobem. Mám pocit, že mi nejvíc sedí. Vystupování s Kristínou i s Čechomorem byla super zkušenost, takové to nájemné hraní. Každý člověk, když hraje živě muziku, tak se do ní vcítí a nějak se adaptuje. Ale rocková muzika mě provází odmala a miluju ji. Kromě AC/DC mám strašně rád kapely, jako jsou Dream Theather, Nickelback, Nightwish, spoustu i takových složitějších kapel. Do toho samozřejmě i klasickou hudbu, od všeho v podstatě něco. Poslechnu si rád cokoliv, kromě dechovky a nějakého rapu. Ale říkám, že muzika je dobrá, nebo špatná. Takže nakonec dobrá dechovka, proč ne?

Co plánujete na léto?
Léto máme samozřejmě natřískané s kapelou AC/CZ. A s Evou Urbanovou máme vystoupení na Valečovském létu 18. srpna, pak hrajeme v září s Barockem na různých akcích, takže každý týden v podstatě něco. Do toho se snažím dělat svoji tvorbu, protože těch koncertů mám přeci jen méně, což je dobře, protože mám čas na to se zase více rozvíjet.

Čtěte také

Je důležité, aby byla zase ta chuť něco dělat.
Je to tak. A člověk není pořád někde na cestách, protože ono to má taky něco do sebe. Zkusil si pár let hrát třeba 25 akcí přes léto za měsíc, a teď je to tak, že odehraju 6 až 7 akcí a stačí to. Je potom čas na ty vlastní věci.

Co máte rád ještě kromě muziky?
Já miluju si jít ráno zaběhat, jít s pejskem, výlety s Eliškou, jezdíme hodně i na hory. Eliška, tedy zpěvačka Ella, už je i moje manželka, za měsíc budeme mít roční výročí. A dnes se to tak krásně sešlo, že maminka Elišky, Jana Machačová, má narozeniny. Takže kdyby náhodou poslouchala, přejeme jí hlavně zdravíčko.

Muzikant Adam Malík byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související