Doktor, který „válí“ na saxík. Aneb přes lékařskou africkou misi k prvnímu skvělému hudebnímu singlu

12. září 2020

Připomeneme vám jednoho zajímavého člověka z Hradce Králové. Když jsme se viděli poprvé před rokem, tak byl studentem všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově, ale zároveň se věnoval muzice. Už tenkrát hrál na saxofon, a to dokonce tak, že vystudoval i při studiu medicíny na konzervatoři hru na saxofon. 

Tenkrát František Šalanda přemýšlel, jestli se vydá cestou medicíny nebo muziky. I o tom si dnes budeme povídat. Jak to tedy dopadlo?
Je pravda, že jsem měl před sebou lékařskou misi do Afriky a říkal jsem si, že tam se rozhodne mezi medicínou a hudbou. I když se musím přiznat, že už jsem to trošku tušil. Jak to dopadlo? Tak medicínu mám vystudovanou. V červnu jsem udělal státnice a rozhodl se pro tuto chvíli věnovat muzice. Dát si od medicíny na chvilku pauzu. Protože toho bylo opravdu hodně. A zároveň jsem měl potřebu v hudbě udělat některé věci, na které nebyl čas.

František Šalanda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nebylo to tedy tak, že by ona humanitární mise odradila od lékařské kariéry.
Neodradila, to rozhodně ne. Naopak to byl úplně fantastický zážitek a obrovská zkušenost. Hrozně rád bych tam jel znovu, hned. Měl jsem v létě i takový nostalgický moment, kdy jsem vzpomínal, jak jsme tam před rokem byli. Já jsem z toho udělal i krátký půlhodinový dokument. Tím si občas připomínám onen silný zážitek.

Měsíční lékařská mise v Africe byla rozhodně velká zkušenost. Budu na to vzpomínat. A klidně bych tam jel znovu.
František Šalanda alias Saxofrancis

Co jste přesně v Africe udělali, proč jste tam jeli, s jakými případy jste se tam potkali?
Jeli jsme do Keni, do zdravotnického zařízení Itibo, který tam založila adventistická organizace Adra Česká republika. Jako studenty a lékaře nás tam poslala třetí lékařská fakulta Univerzity Karlovy, která tam expedice pořádá. Byli jsme tam měsíc a z toho zhruba tři týdny v onom zdravotnickém zařízení. Pak jsme i trošku cestovali. Byli jsme třeba na safari, které spadá do Národního parku Serengeti. To byl nádherný zážitek. Nebýt věcí jako je malárie nebo tuberkulóza, tak by to bylo opravdu ideální místo na dovolenou. Každopádně jsme v tamním zdravotnickém zařízení, který tam funguje i bez nás, je tam místní personál, řešili všechno, co bylo potřeba.

Čtěte také

A co bylo potřeba?
Jsou tam dost často různé infekční onemocnění nebo třeba kožní onemocnění a respirační onemocnění. Tedy dělali jsme opravdu, co bylo zapotřebí. Řešili jsme i různé chirurgické zákroky po úrazech mačetou a tak dál.

Tedy dobrá škola pro člověka, který ukončil medicínu.
Rozhodně to byla velká zkušenost. My jsme si tam všechno dělali sami, myslím sesterskou práci nebo sterilizaci nástrojů. Což jsou věci, který na praxi v nemocnici už dělá někdo jiný. Tady byla možnost procházet celým procesem od vyšetření po stanovení diagnózy, prostě všechny úkony, které k tomu patří. Takže to bylo super. A také jsem tam přičichnul k reálnému a malinko tvrdému režimu lékaře. Ačkoliv tam to byl trošku extrém. Sloužili jsme a pracovali i o víkendech. Já měl za ty tři týdny sedm služeb, což většinou nemají lékaři ani za měsíc. Ale bylo dobré si to vyzkoušet. Budu na to vzpomínat. Jak jsem říkal, klidně bych jel znovu.

Saxofrancis je umělecké jméno Františka Šalandy. A na světě je i první singl, který se hraje v současnosti na diskotékách.
Je to tak. Na diskotékách to zatím hraji hlavně já, ale samozřejmě i pár dalších známých dýdžejů. Každopádně je to moje premiéra. Jsem hrozně rád, že se mi to podařilo konečně ukout, protože jsem už pracoval na různých věcech dlouho, ale nedotáhnul je do konce. Těch aktivit jsem měl hodně a spoustu času mi zabrala i medicína. A když jsem dodělal státnice, tak jsem se do toho pořádně pustil.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Vy děláte dýdžeje na diskotékách. Pustíte pěkný, rytmický podklad a k tomu si vezmete saxofon a živě hrajete. Je to tak?
Ano, je to fúze elektronické hudby a hry na živý nástroj. Což na té klubové scéně není úplně novinkou. Ale ve chvíli, kdy to dělá jen jeden člověk, což je právě můj případ, kdy obě ty role zastávám já, tak už se z toho stává celkem raritní záležitost. Protože v drtivé většině jsou na to lidé dva.

Zpívá Elis Mráz, nebo-li Eliška Mrázová, za což jsem neskutečně vděčný. Protože zpívá fantasticky. Jsem z ní nadšený.
František Šalanda alias Saxofrancis

Diskžokej a muzikant v jedné osobě. Jak to zvládnete a kdo vám na tom prvním singlu zpívá?
Zpěvačka je Elis Mráz, Eliška Mrázová, za což jsem také neskutečně vděčný. Protože musím říct, že zpívá úplně fantasticky. Já jsem z ní opravdu nadšený.

Čtěte také

Taky se mi to moc líbí.
Na ní vůbec nepoznáte, že by měla nějaký přízvuk, její angličtina je skvělá. A zpěvu se věnuje už dlouho. Já jsem na ni narazil, když se hlásila do soutěže Eurovize a dostala se do národního finále. Ta její píseň se mi hrozně líbila, tak jsem jí napsal, chtěl jsme ji podpořit. A napsal jsem také, že kdyby někdy potřebovala saxofonistu, ať se ozve. Uběhlo několik měsíců, já jsem měl na Instagramu nějaký saxofonový cover, kterého si asi všimla, a napsala mi, pojďme spolu něco vymyslet. Tak jsme se sešli, tam jsme toho sice moc nevymysleli, ale krásně jsme si pokecali. Já jsem potom složil tento singl a oslovil jsem ji, jestli by mi do něj nazpívala vokál. A ona kývla.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Co vás čeká v nejbližší době? Říkal jste, že si dáte od medicíny pauzu. Takže teď hraje první housle muzika?
Je to tak. Ovšem nevybral jsem si k tomu tedy úplně ideální období. Kultura to má teď hodně těžké. V oné první vlně na jaře, ačkoliv byly všechny show zrušené, tak ve výsledku jsem měl práce relativně hodně díky tomu, že spolupracuji i s dalšími médii. Vymysleli jsme toho hodně i za těch omezených podmínek. A teď je otázka, co bude dál. Léto jsem měl zase plné, jen je otázka, jestli nepřijdou další omezení.

Saxofrancis je projekt mladého a nespoutaného DJ & saxofonisty Františka Šalandy

1. října byste měl být tady v Hradci Králové.
Máme naplánovanou takovou tour, která se jmenuje YouFest a stojí za tím právě někteří mí partneři. Budeme mít pět zastávek v pěti městech. A mimo jiné právě i v Hradci Králové 1. října u obchodního centra Futurum. Vystoupí tam také Mikolas Josef nebo rapperka Sharlota. Myslím, že to bude stát za to.

Jakub Schmidt a František Šalanda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Saxofrancis alias František Šalanda byl dnes naším hostem. Díky za rozhovor. Krásný příklad, že muzika a medicína se dají krásně v životě spojit dohromady.
Já moc děkuji za pozvání a budu se těšit zase někdy příště. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související