Ideálem je klinika, kde budu léčit hudbou! Směje se student medicíny, kterému učaroval saxofon

8. červenec 2019

Český rozhlas Hradec Králové vám dnes představí zajímavého člověka, který pochází z Hradce Králové, je studentem všeobecného lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, ale zároveň se věnuje i muzice, hraje na saxofon a to dokonce tak, že si ke studiu medicíny ještě přibral studium konzervatoře v Pardubicích. Jmenuje se František Šalanda.

Tak co vás dostalo dřív? Muzika nebo medicína?

Určitě to byla muzika, tu miluji od mala. Už někdy v šesti letech mě saxofon jako nástroj uchvátil, a to na koncertu mé starší sestry, kde v závěru vystupovalo saxofonové kvarteto. Tehdy jsem se rozhodl na něj hrát.

František Šalanda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže jste chodil do Základní umělecké školy?

Přesně tak, docházel jsem do ZUŠ Habrmanova tady v Hradci Králové. Nejdřív jsem hrál dva roky na zobcovou flétnu, pak čtyři roky na klarinet a teprve po šesti letech jsem se dočkal mého vysněného nástroje.


Spojení DJ a živých nástrojů není úplně nový koncept, ale u nás jsem zatím jediný, kdo to dělá na profesionální úrovni.

František Šalanda, DJ & saxofonista Saxofrancis

Musela to pro vás být velká událost, když jste se dočkal saxofonu.

Mě tedy samozřejmě bavilo například i hraní na klarinet, protože to je také nádherný nástroj. Na ZUŠ jsme hráli v kvartetu, také v dechovce, v bandu, a tak podobně. To bylo super. Ale saxofon je zkrátka moje srdcovka, takže událost to pro mě rozhodně byla.

Jazzman a hlavně srdcař Petr Kroutil a jeho Orchestra. Hudba, která vám rezonuje v celém těle

Petr Kroutil

Svět je bezpochyby poctěn mít talentovaného „umělce mezi hudebníky“ jako je Petr Kroutil. Jeden z nejvýraznějších a charismatických jazzmanů u nás. Saxofon a klarinet vystudoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Na prestižní Berklee College Of Music v Bostonu studoval Jazz Composition a Performance.

Co medicína? Proč jste rovnou nešel na hudební nebo uměleckou střední školu?

Je pravda, že na konzervatoř se dá jít už po základní škole. Každopádně tehdy jsem si ještě nebyl úplně jistý, že bych se chtěl hudbě věnovat na takové úrovni. Proto jsem šel normálně na gymnázium. A i v závěru gymnázia jsem de facto bral hudbu spíše jako koníček, než že by mě mohla někdy živit. Takže na konzervatoř jsem se hlásil na dálkové studium, a na prezenční jsem si dal medicínu. Tu navíc studovala i moje sestra na lékařské fakultě v Hradci Králové, tak jsem následoval její stopy.

To jste studoval najednou? Takže jste byl současně vysokoškolák a středoškolák?

Tak tak. Je to celkem zajímavý příběh. Já jsem se totiž na konzervatoř vlastně nedostal, poněvadž se ten ročník vůbec neotevřel. Tedy i když jsem měl téměř plný počet bodů, tak jsem neměl možnost začít studovat. Udělal jsem ale přijímačky na medicínu. Pak uběhlo léto a v září mi volal učitel, že by byla možnost dostat se i na konzervatoř, kdybych udělal rozdílové zkoušky do druhého ročníku, což se nakonec povedlo. V tu dobu už jsem však byl zapsaný na medicíně, tak jsem začal studovat obě školy najednou.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Odhaduji, že budete asi tvrdohlavý a když prostě něco chcete, tak si za tím jdete.

Už to tak asi bude.

A jak to šlo dohromady? Protože konzervatoř jste úspěšně ukončil nedávno. Gratulujeme.

Jsou to asi dva týdny a spadl mi kámen ze srdce, mockrát děkuji! Po pěti letech studia dvou škol konečně budu mít zase jen jednu. Musím říct, že občas to byl docela boj. Paradoxně ty první roky, které jsou na medicíně asi nejtěžší, to pro mě nebylo zase tak náročné, poněvadž jsem neměl ještě tolik koncertů. Ale ve chvíli, kdy jsem začal pravidelně vystupovat, se z toho stalo celkem dobrodružství.

Stalo se skutečností, že vás muzika může živit. A medicínu teď studujete jaksi okrajově. Je to tak?

To máte naprostou pravdu, postupně v průběhu studia se to obrátilo a teď mi drtivou většinu času a života zabírá hudba - koncerty, přípravy na ně a tak podobně.

Takže mícháte muziku, pouštíte lidem muziku a u toho živě hrajete na saxofon.

Přesně tak. Podstata toho, čím se zabývám nebo co dělám, tkví ve hře na saxofon do reprodukované hudby. Přičemž ty hudební podkresy si pouštím sám jakožto DJ a míchám je do sebe.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Dělá tohle ještě někdo jiný u nás nebo ve světě?

Ono spojení DJingu a živých nástrojů není úplně nový koncept, tím se pár lidí zabývá. Každopádně ovládání obou těchto činností najednou, to už je celkem náročné a hlavně jedinečné. U nás v ČR jsem zatím jediný, kdo to dělá na profesionální úrovni. Ve světě takových lidí pár je, ale opravdu jen pár.

Díky tomu, že jste tady jediný, tak jste i velice žádaný. Kde všude hrajete? Máte za sebou i spoustu úspěchů na tomto poli.

Je pravda, že ten koncept je netradiční a poptávka je relativně velká i různorodá. Teď mám za sebou hraní na Zrće, což je takový můj zatím největší hudební highlight. Je to slavná párty pláž v Chorvatsku, taková druhá evropská Ibiza, dalo by se říct. Na tomhle místě jsem hrál ve dvou klubech, které jsou ve světové TOP 15, což je klub Papaya a klub Noa. Světová 6 a 13. To je zatím asi největší úspěch.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Kde jsou světové jedničky, dvojky a trojky?

Tak třeba Las Vegas nebo právě Ibiza, tam jsou fantastické kluby. Tam bych se rozhodně rád podíval.

Co lidé, jak na vás reagují, když je to taková rarita?

Saxofon je nástroj, který má dost výrazný sexappeal a má i podmanivý zvuk. Proto většinou, když ho lidé někde vidí nebo slyší, jsou jejich reakce vždy díky bohu pozitivní. Jsou prostě nadšení, když slyší saxofon. A ve spojitosti s taneční hudbou vyvolává velmi příjemnou, a hlavně energickou atmosféru.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Kolik stojí takový saxofon? Když se podíváme na světové houslisty, tak jejich nástroje, to je někdy úplný majlant.

Je to vlastně u každého nástroje stejné. Dá se pořídit saxofon i za 10 tisíc. Ale na té profesionální úrovni by si člověk za ty nejlepší nástroje pořídil třeba i pěkné auto.

A vy hrajte na nějaký speciální nástroj?

Já hraji na nástroj značky Selmer, což je francouzský výrobce. Na poli saxofonů se jedná o to nejlepší, protože ten zvuk, který umí Francouzi udělat, tak ten zkrátka nikdo jiný neudělá.

Hýčkáte si ho, jako právě houslisté, kteří nedají ani v letadle nástroj z ruky?

Snažím se. Je to takové moje zlatíčko.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Když se zpátky vrátíme i k medicíně, kolik vám ještě zbývá, rok?

Ano, poslední rok.

Už jste přemýšlel, kterým směrem se bude ubírat váš život? Jestli zvítězí hudba nebo medicína?

Přiznám se, že do nedávna to pro mě byla asi ta nejzákeřnější otázka, jakou mi kdo mohl položit. Každopádně nyní už sám tuším, že moje cesta se bude spíše ubírat k té hudební sféře. Ale rozhodně bych medicíny nechtěl úplně nechat. Bavilo by mě se jí věnovat třeba na akademické půdě, protože na 3. lékařské fakultě, kde studuji, je mi to prostředí velmi sympatické. Takže by mě bavilo na částečný úvazek učit nebo například ve zdravotnictví nějakým způsobem podnikat a tak podobně. Uvidíme.

DJ & saxofonista aneb Saxofrancis František Šalanda

Mít svoji vlastní kliniku, kde by vždy hrála dobrá hudba.

Tak to by byla ta nejkrásnější verze, kdyby to takhle dopadlo.

A co nejbližší budoucnost, léto, prázdniny?

Už za týden odjíždím na humanitární misi do africké Keni, do nemocnice v Itibu. Je to v rámci projektu, který zaštiťuje humanitární organizace Adra. Jedeme tam společně s dalšími studenty naší fakulty v Praze na měsíc pomáhat v tamnější nemocnici.

Saxofrancis je projekt mladého a nespoutaného DJ & saxofonisty Františka Šalandy

Teď mě napadá, že tam se ale svůj názor na budoucnost ještě může změnit.

Je to tak. Já si právě myslím, že Keňa mi to nějakým způsobem rozsekne, protože tam to bude stoprocentně velký zážitek a obrovská zkušenost.

Jakub Schmidt a František Šalanda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Každopádně, kdybyste jednou slyšeli z nějaké ordinace hrát saxofon, tak je docela možné, že to bude právě František Šalanda, který byl dnes hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Moc děkuji, Františku, ať se vám daří a ať vás hlavně baví v životě to, co budete jednou dělat.

Já mockrát děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související