Člověk je tím, nad čím přemýšlí a čím žije. Takže já jsem muzikant, směje se Hradečák Libor Pavlata

6. březen 2023

Představíme vám písničkáře Libora Pavlatu z Hradce Králové, který hrál na kytaru a zpíval už od útlého mládí, ale svoji první autorskou desku vydal až někdy kolem čtyřicítky. Pořádá hudební festivaly Jamrock a Hradecké léto. A ukážeme vám i videoklip k jeho nové písni Až se znovu narodím, který vidělo už skoro 700 000 diváků.

Vítáme vás. Ještě bych mohl také dodat, že jste i hospodský.
Ano, když mám hospodu, tak ano. Jednou jsem četl knížku ve které se bavili spolu dva spolucestující při letu do Ameriky. Jeden se ptal druhého, co dělá a ten, že je spisovatel. A pak za nějaký čas letěli zpátky a on zase říkal, že je muzikant. Na to mu ten první odpověděl, že mu ale předtím říkal, že je spisovatel. A on na to řekl krásnou věc, člověk je tím, nad čím přemýšlí a čím žije. Takže já jsem muzikant.

Člověk si uvědomí důležitost věcí, až když o ně přijde. Stačí na to někdy i hnusné dopoledne. Tak vznikla písnička Až se znovu narodím.
Libor Pavlata, písničkář

A jak to začalo?
Babička hrála druhé housle v symfonickém orchestru, což tedy hrát druhé housle sice nikdo nechce, ale v orchestru to je dost. Když onemocní sólista, tak zaskakují druhé housle. A ona mi v bláhové naději, že ze mě bude stejně pracovitý člověk, jako jsou všichni houslisté, koupila někdy už v 15 letech kytaru. Ale já ji vzal poprvé do rukou až když jsem šel na vysokou školu. S kamarády jsme byli docela ortodoxní trampové a tam se kytara vždycky hodí.

Čtěte také

Jakou muziku jste jako kluk poslouchal?
Poslouchal jsem Wabiho Daňka, ale člověk si to úplně zase tak detailně nepamatuje. Mládí mám takové rozostřené a mnohovrstevnaté. A kromě Daňka jsem poslouchal třeba i Nedvěda, kterého mám rád dodnes, přestože ho mnozí kritizují. Ale myslím si, že už ho  dnes poslouchají i rockeři. Poslouchal jsem v té době třeba Smokie, takový měkký rock, ale byla to muzika, která se mi hrozně líbila. A pak jsem velmi rychle začal poslouchat Nirvanu a Sepulturu.

Člověk je zkrátka jako houba a ze všech hudebních žánrů si vyzobává to nejlepší. Takže ho to jako muzikanta formuje, ne?
Ano. A bývá to tak, když se podíváte, jak mladí lidé jsou vyhranění, poslouchají většinou jeden žánr, a čím je člověk starší, tak se stává multižánrovým. Prostě když to stojí za to, tak se mně to zkrátka líbí. A také se to v mé muzice prostě krásně všechno míchá. Takže písnička Až se znovu narodím je folk-pop-rock. Začíná folkově a končí spíše rockově.

Slyšel jsem, že jste tuhle písničku napsal v covidovém období, kdy jste ve své restauraci, protože bylo vše zavřené, v okénku vydával lidem jídlo. Je to tak?
Tak. A ten únorový den byl hnusný a zachmuřený. Nešli okolo ani kamarádi, prostě nikdo. A tam na člověka pak padne chmura a dojde mu důležitost kamarádů. Když je nemáte. Prostě člověk si uvědomí důležitost věcí, až když o ně přijde nebo je nemá. Stačí na to někdy i hnusné dopoledne. Kdysi jsem si vymyslel, že budu koumat, jak to je vlastně s Pánem Bohem a přečtu všechny základní spisy. Ne, že bych něčemu propadal a podléhal, ale zajímalo mě to. Hinduisté i buddhisté říkají, že inkarnace trvá zhruba tři týdny.

Čtěte také

Než se člověk znovu narodí.
Oni tvrdí, že se tady znovu narodíte za tři týdny a v okamžiku porodu zapomínáte minulý život. Proto také říkají, ať si nekazíme přírodu, protože ji kazíme sami sobě. Tedy když si představíme, že bych teď tady zemřel, nedej bože, a my dva se zase potkali za nějakých 15 let, tak o sobě nebudeme vědět, že se známe. Vy budete starý dědek, který mě fakt nebude zajímat, a vy zase uvidíte mladého fracka, který vás rozčiluje. A nebudeme si moct říct ani čau, kde jsi byl těch 15 let? A to vám najednou přijde líto. Tak vznikla tahle písnička.

Jmenuje se Až se znovu narodím a účinkuje v ní spousta zajímavých zpěváků. Sabina Křováková, vítězka SuperStar, Václav Bláha z Divokýho Billa, František Černý z Čechomoru, Anežka Malá, dcera Pavly Tomicové. A videoklip prý natočil váš syn?
Ano, Matěj Pavlata se tím živí a natočil to moc hezky. Přitom já jsem většinou kritický, patřím k části fotrů, co jsou spíš kritičtější.

Čtěte také

Videoklip už vidělo na 700 000 lidí, dáte milion?
Já doufám, že dáme i víc. Profesionálové mi vysvětlovali, že zhruba do 1,5 milionu to prý jde pomalu, ale pak už rychleji. Nějak se to nabalí a pomáhá se tomu také koncertováním.

Jak se vám povedlo přesvědčit všechna ta známá jména?
Jsou to všechno velice dobří muzikanti a hlavně mí kamarádi. Takže nebyl vůbec problém se domluvit a navíc jsme se u toho za pochmurného covidu pobavili. Protože já tam notabene dělám i mrtvolu na chirurgickém sále. Prostě byla to zábava.

Co chystáte a plánujete teď?
Pravidelně koncertujeme po celé republice. Mám kapelu snů, dá se říct, ze samých velmi dobrých muzikantů. A tady je nutno zdůraznit i jméno Petr Kořínek, protože to je člověk, který je produkční písniček a dělá všechny aranže, hraje tam, prostě to dává dohromady. Je to moc šikovný multiinstrumentalista. Hrajeme po celé republice, postupně se to nabaluje a docela rychle přibývá, jsem za to rád. Nejbližší koncert bude v Hradci Králové v hospodě U Stolu, to je základna Jamrocku. 23. března, takže tam bych rád všechny pozval.

Hospoda U Stolu, to je bývalý Buvol tady v Hradci Králové?
Ano, to je můj lokál. Prostě normální, příjemná hospoda na každodenní pivko. Tak přijďte taky.

Zapište si do kalendáře 23. března, hospoda U Stolu v Hradci Králové a Libor Pavlata v hlavní roli. Jste všichni zváni.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související