Muzikanti jsou veřejný majetek, směje se Jan Vančura, hravý kluk v těle dospělého chlapa

29. březen 2019

Pátečním hostem Lady Klokočníkové v přímém přenosu z rozhlasové kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byl 29. března od 10:00 zpěvák a muzikant Jan Vančura.

Zpěvák, textař a kytarista Jan Vančura, dlouholetý člen hudební skupiny Rangers - Plavci, dnes koncertuje s vlastní skupinou Plavci.

Pražský rodák, který nedávno oslavil kulaté životní jubileum, v mládí navštěvoval hudební školu ve Voršilské ulici v Praze. V roce 1964 se stal členem nově založené hudební skupině Rangers. Díky vysoce postavenému hlasu získal v kapele pozici zpěváka. V letech 1967 a 1968 se skupinou vyhrál festival folkové hudby Porta.

Nejvíce se kapela proslavila v 70. letech 20. století, kdy koncertovala nejen po Československu, ale vystoupila i v argentinském Buenos Aires a na Kubě.

Šarm speciál - hosté manželé Vančurovi

Zpěvák Jan Vančura s manželkou Evou v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Březnový Dámský klub ŠARMU (Proti proudu 60+) se konal opět v Radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici ve čtvrtek 7. března 2013.

„Když budu hodně skromný, tak řeknu, hráli jsme první ligu. Ale dnes je trošku jiná situace, dnes je celebrita, nebo polobrita, každý druhý. Ale zase na druhou stranu je to dané tím, že sociální sítě a vůbec média šíří náš privátní život. Petr Nárožný vždycky říkal: My jsme vlastně takový veřejný majetek. Svým způsobem to byla pravda. Na jednu stranu to bylo příjemné, na druhou stranu jsme měli toho soukromí méně. Ale já jsem si to docela užíval," říká Jan Vančura.

V roce 1987 Jan Vančura skupinu Rangers z rodiných důvodů opustil. V roce 2003 stále častěji znovu vystupoval se skupinou Rangers, zprvu jako host, ale po tragické smrti Milana Dufka v Kolumbii, kde koncertovali, se rozhodl vrátit do skupiny jako plnohodnotný člen. Spolu s Mirkem Říhoškem svými hity navázali na úspěšná 70. léta 20. století.

Jan Vančura

V únoru roku 2013 se rozhodl Jan Vančura ze skupiny Rangers odejít a založit skupinu Plavci. Jeho nejznámějšími písněmi jsou Král silnic, Zvedněte kotvy, 500 mil, Rákosí, Pole s bavlnou, Láska je věc kouzelná, Vysočina, Modrý měsíc a mnoho dalších.

Čtěte takéJan Vančura & PLAVCI

Jan Vančura spolu s Ladou Klokočníkovou v pátek 29. března po 10 hodině v živém přenosu z radiokavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové také představili nový pořad s názvem Desky, pásky, vzpomínky.

Písničky, které provázely život slavných muzikantů. Vyprávění hudební osobnosti o svém životě, inspiraci, rodině i přátelích, spoluhráčích a dalších zajímavostech. Jako první bude hostem nového pořadu v pátek 29. března po 18. hodině právě Jan Vančura.

Těšíme se na vás!

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související