Jazzová policie se zamilovala do muziky. Hraním se především baví a svou radost předává dál

17. leden 2019

Dnes se v Českém rozhlase Hradec Králové zaměříme trošku na regionální hudební scénu a představíme vám jednu pozoruhodnou kapelu z Hradce Králové. Jazz Police, jinak v překladu jazzová policie.

Ve studiu vítám jednak Tomáše Votavu, bubeníka a jednoho z kapelníků. A tím druhým kapelníkem je Vladimír Šrámek. Opravdu už spolu hrajete sedm let?
Ano, je to tak, kapela funguje zhruba od roku 2012. Od té doby jsme odehráli už skoro 400 akcí různého typu. Jsou to jak soukromé akce, tak samozřejmě i klasické koncerty. Jsme zváni na různé významné akce i regionálního rozměru, na krásné plesy, na různá výročí, firemní i soukromé akce. Tedy typy akcí, na kterých hrajeme, jsou opravdu rozmanité.

Zleva: Vladimír Šrámek a Tomáš Votava ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste oba muzikanti, zpívali jste kdysi i v mužském pěveckém sboru Jana Míška v Hradci Králové. Jak jste se dali, jako kapela Jazz Police, dohromady?
Kapela Jazz Police se dala dohromady přirozeným vývojem. S Vladimírem spolupracujeme hudebně už přes 20 let. Jsme spolužáci už od 6. třídy a oba se od útlého věku hudbě věnujeme, oba hrajeme na hudební nástroje. Vláďa původně na violoncello, později na kytaru, já jsem původně klavírista, později k tomu tedy i bubeník. V podstatě se hudbě věnujeme od 1. třídy, jak ve sboru, tak i hře na nástroje.

Začali jsme s hudbou jako malí kluci a stále nás to baví. Je to naše celoživotní náplň. Věřím, že nám to vydrží napořád.
Tomáš Votava a Vladimír Šrámek, kapela Jazz Police

A ten jazz? Že jste založili jazzovou kapelu?
To je zase spojeno s našimi studii, protože po gymnáziu jsme nastoupili na Ježkovu konzervatoř v Praze. Oba jsme vystudovali své obory přímo na Ježkově konzervatoři. Vláďa jazzovou kytaru, já bicí. Takže jsme se v té době s jazzovou oblastí už potýkali velmi nadšeně. Je to naše srdeční záležitost, tu hudbu milujeme. A pak jsme si řekli, že založíme svoji vlastní kapelu. Trošku mísíme styly, není to jen jazz, ale hrajeme i populární hudbu, funk, soul a tak dál. Repertoár konkrétně této naší kapely je velmi rozmanitý.

Jazz Police na koncertě

Od podzimu máte také dvě nové členky. Protože se k vám přidaly dvě velmi nadané muzikantky. Jednu znám, Alenu Drtinovou. To je zpěvačka, která zpívá i s JH Big Bandem Jiřího Hasala. To je pro vás velká posila, ne?
Je to tak. S Alenkou nás pojí také dlouhá historie. S Alenkou jsme spolužáci už z gymnaziálních let. Už na gymnáziu jsme měli jednu svoji studentskou autorskou kapelu. Tedy s Alenkou spolupracujeme dlouhá léta. Ona se k nám přidala minulý rok na podzim, kdy vystřídala zpěvačku Kristínu Zakuciovou, která z časových i logistických důvodů už bohužel nebyla schopná zvládnout ten zápřah. Alenka se k nám přidala se svým zpěvem a také hrou na kytaru.

Vladimíre, vy byste mohl představit druhou posilu.
Druhou naší posilou je Nela Dusová, výtečná mladá saxofonistka. Oproti nám je přeci jen o nějaký rok mladší. Nastoupila po Tomáši Muchovi, který byl zakládajícím členem kapely a z časových a rodinných důvodů už nemohl dále pokračovat. Tak ho vystřídala Nela Dusová. Bude hrát na všechny saxofony u nás v kapele.

Kolik vás je tedy v této chvíli celkem?
Dohromady nás je šest. Je tam základní rytmika a v tuto chvíli tedy dvě kytary, baskytara, bicí, saxofon a zároveň dva zpěváci. Šest lidí.

Hrajete tedy swing, jazz, poprock, pop, všechno. Ale anglicky. A to je také důležité vysvětlit. Vy jste totiž mezinárodní kapela, je to tak?
Je to tak, je to historicky spojeno s image kapely. Na tom stavíme zcela cíleně. Ne vždy se to setká samozřejmě s pochopením, že nehrajeme striktně tuzemskou českou ani slovenskou produkci. Ale kapela má již od začátku vždy zahraničního, anglicky mluvícího zpěváka. V tuto chvíli je frontmanem naší kapely již několik let Novozélanďan Paul Thompson. Využíváme jeho perfektní angličtiny, věrného podání. A už se to prostě stalo součástí image kapely. Bohužel tuzemské tvorbě se nevěnujeme vůbec.

Jazz Police

Paul Thomson, zpěvák vaší kapely. Ještě jednoho člena jsme tedy nepředstavili.
To je baskytarista Filip Vondruška, který nás také doprovází takřka od začátku, kdy jsme začali hrát na hudební nástroje. Spolupracujeme s ním 15 let v různých kapelách. Filip vystřídal samozřejmě spousty dalších kapel i přesto, že se baskytaře nevěnuje na profesionální úrovni. Je to analytik a muzice se věnuje jako svému koníčku. Navštěvuje různé workshopy zaměřené na latinskoamerickou muziku. Je to skvělý baskytarista.

Když říkáte, že je muzika koníček. Asi málo lidí se dnes pouze muzikou dokáže uživit. Berete to tedy jako velkou životní lásku, která vám vydržela až do současnosti?
Je to naše celoživotní náplň. Věřím, že nám to vydrží napořád. Začali jsme s tím jako malí kluci a stále nás to baví. Prioritou pro nás je, abychom z toho měli hlavně stále radost. Živíme se také samozřejmě výukou mládeže a nových mladých talentů. Na ZUŠ Střezina v Hradci Králové.

Jazz Police na koncertě

Vštěpujete to také dětem, že hudba je především o radosti a lásce?
Určitě, je to věc, která se nedá dělat z donucení. Ani rodičů, ani z nějakého vlastního vnitřního nucení do tohoto koníčku. Upřímná radost z tvorby muziky je pro nás určitě prioritou. Jak v pedagogické činnosti, tak i v těch kapelách.

Čtěte takéKapela Jazz Police‎

Tak ať je to tak i nadále. To vám přejeme z Českého rozhlasu Hradec Králové. A pojďme na závěr pozvat na vaše hraní. To nejbližší bude v pátek 18. ledna v klubu Náplavka v Hradci Králové. V kolik hodin?
Všechny bychom opravdu rádi pozvali na páteční koncert, který začne ve 20 hodin v hradecké Náplavce. Je to pro nás velká událost, protože je to takové, řekněme, oficiální představení naší nové sestavy. Připravujeme nadupaný dvouhodinový koncert, který bude opravdu výstižným mixem hudebních stylů. Jak lehce do jazzu, tak budou i funkové, soulové a rockové písničky. Přijďte se pobavit, budeme rádi.

Zleva: Tomáš Votava, Jakub Schmidt a Vladimír Šrámek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pozvali vás Vladimír Šrámek a Tomáš Votava, dva kapelníci jazzových policajtů. Děkuji za návštěvu.
Děkujeme. Hezký den. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.