Od bedňáka u Michaela Jacksona se Josef Sršeň vypracoval do nejžádanějšího head stage manažera u nás

30. květen 2023

Představíme vám zajímavou osobnost, Josefa Sršně, který se teď usadil v Krkonoších ve vísce Klášterní Lhota. Josef je nejen manažerem populární kapely Škwor, ale také jedním z nejvýraznějších a nejžádanějších head stage manažerů v České republice. Dělal bedňáka třeba i Michaelu Jacksonovi.

Můžeme přeložit do češtiny, co to vlastně znamená head stage manager?
Je to jednoduché. Head jako hlava, tedy šéf, dá se říct, i když i to je slangový a poangličtělý výraz. Potom ten manažer je klučík, který se stará o chod na pódiu, aby věci probíhaly tak, jak mají, podle nějakých časových harmonogramů a logistických záležitostí. Každý festival nebo koncert se samozřejmě připravuje nějakou dobu a každý člověk v tom produkčním týmu má svoji pozici. Tedy stage manager je člověk, který se stará čistě o dění na pódiu.

Ocitl jsem se z pozice muzikanta na druhé straně. U lidi, kteří ty věci zajišťují, nejsou vidět, ale bez nich by to nešlo. A to mi vyhovuje.
Josef Sršeň, manažer kapely Škwor, head stage manager

Napadlo mne, že je to možná taková obdoba divadelního inspicienta.
Přesně tak. Dalo by se to říci i takto.

Čtěte také

Jak jste se dostal ke koncertům, vůbec k velkým rockovým hvězdám?
Bylo mi přáno, to řeknu rovnou. Za časů, když jsem začínal, nebyla žádná produkce na školách, nebylo nic, až postupně to vznikalo. Já jsem vyrazil ven do světa jako český chlapeček, Honzík s buchtama, teď to říkám trošku s nadsázkou, ale dělal jsem úplně jiné věci. Školu mám elektrotechnickou, ale jako mladý, nadějný chlapec, jsem se snažil hrát na bicí a něco dělat v muzice. Sice bez výrazných výsledků, ale bavilo mě to. Zjistil jsem potom s přibývajícím časem a možnostmi, že mě muzika nesmírně baví a práce kolem ní také. Tedy ocitl jsem se z pozice výkonného muzikanta na druhé straně. U lidi, kteří ty věci zajišťují, nejsou vidět, ale bez kterých by to nešlo. A to mi vyhovuje.

K jakým velkým hvězdám jste se ve svém profesním životě dostal?
Začal jsem od píky, protože jsem nevěděl nic. To znamená, začal jsem různě po klubech dělat takovou holku pro všechno. Přijede kapela, odnesete a postavíte bicí, pak pomůžete tamhle s tím, a postupem času mě víc zajímal zvuk, takže jsem dělal ve zvukové firmě, pak jsem něco málo věděl o světlech, k čemu slouží a takový věci. Rozšiřujete si všeobecné znalosti kolem té branže. Začínal jsem úplně prostě jako nosič a vykladač všeho, říká se tomu česky bedňák česky. A dnes je to už mezinárodní výraz pro specialistu na všechno. A začal jsem dělat festivaly a koncerty, kde už potkáváte prostě ty hvězdy.

Hezky se na to vzpomíná. Doba se dnes posunula, ty věci jsou svým způsobem překonané technologiemi, ale tohle už vám nikdo nevymaže z hlavy.
Josef Sršeň, manažer kapely Škwor, head stage manager

Třeba Michaela Jacksona jste potkal.
To mi bylo dopřáno, byl jsem velmi mladý chlapec - cucák, zrovna v pozici bedňáka mezi všemi těmi chlapci, bylo nás, myslím, asi 200, jestli si to dobře pamatuji. Praha, Letná, rok 1996. Dodnes tvrdím, že s ním se tak trošku začal vytrácet pojem rokenrol. Protože on byl jeden z posledních, co si veškerou svoji aparaturu přivezl ze Států. Zhruba 60 kamionů to sem vozilo. Točili jsme se dvakrát samozřejmě, protože kluci zvedli červený telefony, tenkrát ještě, a půjčili si Antonova. Ten přiletěl s nákladem techniky.

Michaela Jacksona jste potkal, když jste mu dělal bedňáka?
To víte, že nepotkal. Víte, jak to je. Jak jste v pozici bedňáka, tak jste až úplně na konci celého toho řetězce. Viděl jsem ho tak na vzdálenost 100 metrů. Blíž nebyla šance. On byl ohromná hvězda tenkrát, ať se to někomu líbilo, nebo ne. Prostě měl respekt a také poměrně dobrou kapelu. Oni ti černí kluci mají trošku větší drive v těle než my. Ale to je jedno, chci říct, že jen ten počet nás bedňáků a managementu okolo byl obrovský. A to pódium byla neuvěřitelná stavba na tehdejší dobu pro nás, takže jsme ze všeho byli vyjukaní, ale bylo to nádherné. Hezky se na to vzpomíná. Doba se dnes posunula, ty věci jsou svým způsobem překonané technologiemi, ale tohle už vám nikdo nevymaže z hlavy.

Vy jste ale také managerem skvělé kapely Škwor, která letos oslaví 25. narozeniny velkými koncerty v pražské O2 Aréně?
Ano, ale abych to upřesnil, je to O2 Universum, což je ten menší prostor. Těšíme se na to moc, všechny zvu, protože si myslím, že to bude krásný koncert. My se na to velmi připravujeme a těšíme se na vás 6. a 7. října.

A jak se vám líbí tady na východě Čech, v Krkonoších? Jak dlouho už jste tady?
Přišel jsem do Krkonoš ve svých 10 letech a odešel tam odtud, když mi bylo 21, abych se tam pak mohl vrátit. Takže já Krkonoše dobře znám a mám je rád. Včetně Hradce Králové, který je opravdu velmi hezké město.

Josef Sršeň, manažer kapely Škwor a ceněný head stage manager, byl naším dnešním hostem. Díky, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související