Každý by měl na Tučný čtvrtek prý co nejvíce jíst a pít, aby potom byl po celý rok při pořádné síle

Tučný čtvrtek! Každý by měl dnes prý co nejvíce jíst a pít
V krkonošské Poniklé tradičně drží obecní Masopust a „iternice“ tam dělají členové místního vlastenecko-obrozeneckého spolku. Podle lidového zvyku bylo třeba za posledních pět dní do začátku čtyřicetidenního předvelikonočního půstu sníst totiž co nejvíc masa. Zvláště Tučný čtvrtek býval dnem zabíjaček, hodování a masopustních příprav. Takto začaly letos ty ponikelské.
Čtěte také
„Dobrý den, podal bych vám ruku, ale ono se to skoro nehodí.“ U zabijaček je všechno mastné. Tady se už pilně špejluje a hele, jak to panu starostovi jde. „Já jsem na ty ruční práce. Učím se to pokaždé znovu, protože ten jednoduchý pohyb jsem schopen vždy za ten rok zapomenout. Tak mi musí řezník dát vždy instrukce. Ovšem, jak se říká, čím horší je špejlovač, tím lepší je pak perdelačka.“
„Mistr řezník je Pepa Vydra, který dokáže dokonce plnit jitrnice rychleji než všechny plničky."
Prejtu je plná vana
A teď se podíváme, jak na to. „Je to podobné, jako když se dojí, akorát na druhou stranu. A tady zrovna plníme jitrnici, jakou svět neviděl. Bude poctivá, metrová. Bude to hlavní cena pro nejlepší masku v masopustním průvodu.“
Čtěte také
Co teď s touto přepravkou? „To se za chviličku začne vařit. Máme tady krásnou polní kuchyni a dva brutary.“
A tady vidím sádlíčko a škvarečky. Poslyšte, tohle je ale stejně zvláštní parta. Dohromady 14 pomocníků. „My jsme Kabinet krkonošské slovesnosti. S tím, že se různě střídáme, protože je tady práce od rána od 6 hodin až třeba do 8 do večera. Než uděláme těch téměř 800 iternic, asi 20 tlačenek, hory ovaru a dva kotle polívky.“
Teď si představte, že při tom, když si s námi pan starosta Poniklé Tomáš Hájek povídá, tak pořád špejluje. „Po páté jitrnici už to jde úplně samo.“
A do toho všeho nádherně voní škvarky. Takže ještě jednou, Pomáhej pámbů a uvidíme se na Masopustě!
Související
-
Jak ve zdraví přežít zabijačku? Spousta jídla, pivo i tvrdý alkohol. Zabrat dostanou játra a žlučník
Tradice zabijaček sahá až do hlubin pravěku, první úředně ověřené listiny o jejich konání pochází z 10. století. Řeznické řemeslo vzniklo už ale ve starověkém Řecku a Římě.
-
Prase položilo život „na oltář“ tradičních vepřových dobrot. Zabijačku si umí v Úhlejově užít
V Úhlejově u Miletína na Jičínsku už se rozednilo, na velkém dvoře usedlosti u Přibylů topí od časného rána pod dvěma kotli. Přijíždí Josef Dolenský, řezník z Lužan.
-
„Panímámo, pečtě šišky, neb kobližky, medvědáři jdou!“ Masopust na Šrámkově statku v Pileticích
Odobí od svátku Třech králů do Popeleční středy představuje masopustní čas. Naši předkové si uměli masopustní období náležitě užít i pomocí různorodých obyčejů.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Válka na Ukrajině nemá vojenské řešení. I přes odlišné názory ale musíme spolupracovat, říká Blanár
-
Útočník z gymnázia na východě Slovenska chtěl zabít i dvě další dívky. Ten den ale nebyly ve škole
-
Když opustíme Ukrajinu, otevíráme dveře válce. Je třeba méně mluvit a více dělat, vyzývá senátor Fischer
-
Méně masa, více luštěnin. Školáci by měli od září dostávat zdravější obědy, někde už je testují