Klienti Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem si užili pravou staročeskou zabíjačku

14. únor 2022 07:55

Vedení Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem uspořádalo pro své klienty pravou staročeskou zabíjačku. Tradičně ji pro ně připravili zaměstnanci zařízení, kteří se také na přípravě ovaru, jitrnic a dalších dobrot podíleli. Samozřejmě pod dohledem zkušených řezníků. 

„Zdá se, že je svět plný krás.“ V přízemí Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem senioři zpívají, voní to tady jako v řeznictví. A já se blížím k panu řezníkovi Ladislavu Synkovi. „Kolega už připravuje na prejt a já na tlačenky a další pochutiny. Samozřejmě budeme ještě dělat žemláky a takové delikatesy.

Čtěte také

U řeznického stolu stojí také Lenka Husáková, jedna z pracovnic domova pro seniory. „Vyndal se ovar, takže ho teď obíráme od kostí, aby se nakrájelo maso, kterým se budou plnit tlačenková střeva. A ze zbytků se udělá prejt. Tím zase naplníme jitrnice.

Voní to opravdu nádherně a vypadá to také dobře. Věřím, že to i dobré bude. „To víte, že ano. Máme tady ty nejlepší řezníky.

Čtěte také

Mířím k samotným klientům domova. „Je to výborné a děkujeme všem, kteří to přichystali. Zaslouží si velké poděkování, říká Josef Podrazil.

A hned vedle sedí Karel Bílek. Ten má před sebou sladkosti a čeká na další várku. „Je to tady dobré.

Jdu ještě za ředitelkou domova Ludmilou Lorencovou. Vypadá to, že senioři jsou spokojeni. „Zdá se, že si to užívají. Je to už každoroční, tradiční záležitost. Bohužel to máme letos ochuzené o maškarní bál, který se koná vždy následující den po zabijačce. To už bychom asi nezvládli.

Klienti Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem si užili pravou staročeskou zabíjačku
Spustit audio

Související