Senioři z Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem se stali na jeden den modelkami a modely

5. květen 2021 09:29

Senioři z Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem prožili neobvyklý den. V místním safari parku totiž pózovali spolu se zvířaty uměleckému fotografovi. Výsledkem celodenní akce bude nástěnný kalendář, v pořadí už třetí, který pro své rodiny a příznivce královédvorští senioři připravují.

„Byla jste zvyklá dávat si rtěnku?"
Jsme v pavilonu slonů v Safari Parku Dvůr Králové a Eliška Provazníková líčí klientky. Má tady stoleček s různými malovátky a udělátky. Kolik seniorů už dnes nalíčila?
„Je to opravdu pěkný kvapík, ale pět seniorů už máme dnes za sebou.

Čtěte také

Je to jiná práce než běžné líčení?
„Pleť seniora je jedna z nejtěžších pletí vůbec, takže je to trošku výzva. Ale my už to děláme třetím rokem a je pravda, že já se na to vždy hrozně těším. Tým kolem těchto lidí je skvělý a samotní ti lidé jsou úžasní. Jsou za všechno neskutečně vděční a já z toho mám báječný pocit."

Stojí tu s námi také ředitelka domova důchodců Ludmila Lorencová. A čeká se na slony, protože zvířata momentálně příliš nespolupracují.
„Čekáme, až sloni přijdou. Čeká na ně také pan Miloš, který by se s nimi měl vyfotografovat."

Ten si vybral právě slony, že chce být na fotografii s těmito majestátními zvířaty.
„Ano, vybral jsem si slony. Teď čekám na pokyny, co a jak dělat. A budeme se usmívat."

Senioři z Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem se stali na jeden den modelkami a modely

Klienti byli dlouhou dobu uzavřeni v domově a nemohli nikam vycházet.
„Jsme moc rádi, že jsme se po té době mohli zase podívat ven. A navíc je to mezi zvířaty, protože do zoologické zahrady chodíme pravidelně. Jsme za to opravdu moc rádi."

Fotografování má na starosti Marian Volek. Na něm záleží, jak to celé bude vypadat. Jak je těžké udělat kompozici, aby bylo zvíře ve správné poloze a klient se usmíval?

Čtěte také

„To je prakticky nemožné skloubit. Ale už to fotografuji třetím rokem a pokaždé to dopadlo hezky. Starší lidé jsou úplně úžasní. Kontakt s nimi je obohacující. Je to pro ně krásný den a je radost to dělat."

Lenka Husáková přiváží další klientku na vozíčku k fotografování. Podle čeho se vybírají zvířata, která budou na kalendáři?
„Dostali jsme seznam u kterých zvířat by bylo možné se vyfotografovat, která by se dala nalákat. A potom jsme k nim přiřazovali klienty. Ještě máme šimpanze, rybičky, geparda, nosorožce. Je toho hodně."

Snímky budou k vidění nejen na plánovaném kalendáři, ale také na výstavě v Krajském úřadě Královéhradeckého kraje v Hradci Králové.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související