Klienti Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem si užili klasickou staročeskou zabijačku

26. únor 2021 10:06

Vezmeme vás na klasickou staročeskou zabijačku. Ta se přitom neodehrávala někde na dvorku u vesnického domku, ale prakticky v centru Dvora Králové nad Labem. Zaměstnanci domova důchodců se tak seniorům snaží alespoň trochu zpříjemnit aktuální složitou situaci. 

Čtěte také

Každoroční maškarní bál sice museli zrušit, o vůni masa, křenu a dalších zabíjačkových dobrot ale seniory připravit nechtěli. Samozřejmě za přísných hygienických podmínek, včetně antigenních testů.

Z garáže Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem vznikla improvizovaná kuchyně. A jsou tu zaměstnanci, kteří pomáhají mistrům řezníkům.

„Právě navazujeme na tlačenky, protože ty se budou dělat za chvilku. Všechno maso se zpracuje. Samozřejmě nejdřív jsme udělali mozeček, který je vynikající," říká Vladimír Sixta.

Přicházíme ke stolu, kde sedí skupina seniorů.
„Nejvíc se těším na kroupy," usmívá se Zdeňka Heřmanská.

A Miloš Knourek hned doplňuje, co si dá nejraději on.
„Jitrnici nebo kroupy. Ale já mám rád všechno."

Pokud někdo nebude mít při zabíjačce chuť na maso, tak může dostat i nějaké sladké dobroty.

Čtěte také

O ty se svým pečením postarala jedna ze zaměstnankyň Jana Rejlová.
„Včera i dnes jsem vstávala už ve tři ráno, abych stihla vše napéct. Protože je složitá situace, naše kuchyňka, kde obvykle pečou zaměstnanci, není k dispozici. Ani dobrovolníci moc nemohli chodit. Tak jsem se rozhodla, že to upeču sama."

„Udělal jsem bábovky, promazávaný piškot, uzlíky, slané buchtičky, tak je tedy hodně sádla, jak ke správné zabijačce patří. A také koblížky slané i sladké," dodává s úsměvem Jana Rejlová.

Zatímco část produktů ze zabíjačky už klienti Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem dostali k dispozici, tak na další se mohou těšit. Například na jitrnice nebo zabíjačkový guláš.

Spustit audio

Související