Dvorský domov důchodců má vlastní rozhlas. Klienti rádi poslouchají písničky na přání nebo poezii

29. listopad 2020

Klienti Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem poslouchají svůj vlastní interní rozhlas. Senioři se díky pravidelnému vysílání mají možnost dozvědět aktuální informace z okolí, ale nevyhýbají se ani dění ze světa nebo sportu. A chybět nemůžou samozřejmě oblíbené písničky na přání nebo chvilka poezie.

Čtěte také

„Jako tradičně si na závěr pustíme písničky na přání. Dnes je to písnička na přání pro paní Bradáčovou od Karla Gotta."
Goťáka spokojeně na chodbě poslouchá také ředitelka Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem Ludmila Lorencová. Proč vlastně tady zavedli vysílání interního rozhlasu?

„Snažili jsme se klientům zprostředkovat v průběhu dne nějaké mluvené slovo. Naši uživatelé jsou celý den izolováni na svých pokojích, takže se jim snažíme předat aktuální informace a abychom s nimi byli aspoň trošku v kontaktu."

Jdeme se podívat na improvizované rozhlasové pracoviště. Za mikrofonem tam sedí dvě aktivizační pracovnice, Lenka Husáková a Šárka Hofmanová.
„Máme to tady takové domácí."

Čtěte také

Slyšeli jsme zprávy, báseň od Karla Jaromíra Erbena, Písničky na přání a další program.
„Ten si celý vymýšlíme sami. Každou z nás něco napadne, ráno se sejdeme a dáme to dohromady. Sami jsme si sestavili koncept, kterým se řídíme a podle něhož se domlouváme."

Aktivizační pracovnice tedy připravují rozhlasový program, ale současně se se svými posluchači denně setkávají. Jaký je to pocit? Jaký je ohlas na zdejší rozhlas?

Klienti Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem poslouchají svůj vlastní interní rozhlas

„Co já vím, tak zatím je ohlas vesměs pozitivní. Někomu se to samozřejmě také nemusí líbit, někdo nemá rád poezii, záleží, kdo si co z toho vysílání vybere. Ale věřím, že většinou to klienti vítají."
„Já mám také ohlasy kladné. Lidé se už ptají, kdy budou zprávy a říkají, že by mohly být i častěji. Což je příjemné slyšet. Hodně nás to motivuje. Máme potom chuť hledat další témata po večerech na internetu. Píšeme si večer a hledáme, co by se mohli našim klientům líbit."

Domácí rozhlas funguje v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem od pondělí do pátku vždy dvacet minut denně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.