Akce „Kulový blesk“ v Domově důchodců Dvůr Králové nad Labem. Stěhování do jiného zařízení

8. únor 2022 09:01

V Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem začínají opravy za zhruba 19 milionů korun. Potrvají zhruba rok a část klientů kvůli nim dočasně přijde o svůj domov. Stěhují se tak do jiného zařízení, ve stejném městě. 

„Za rok se vrátím, vrátím se zas. Josef Bláha si prozpěvuje, má dobrou náladu. Stěhování mu prý nevadí. „Já to beru sportovně.

Čtěte také

Na přesun do nového prostředí se těší i Karel Bílek. Věci už má sbalené, sedí na posteli a čeká na pokyn k převozu. „Bude to zajímavé, těšíme. Zase nějaká změna, nebude to jednotvárné.

V královédvorském domově pro seniory žije 80 klientů, o svůj domov dočasně přijde bezmála 30 z nich. Zatímco klienti, zdá se, hýří dobrou náladou, personál je na tom o poznání hůř.

Práce mají v těchto dnech zaměstnankyně domova nad hlavu, svědčí o tom podrobný rozpis kroků, které je ještě čekají.

Stěhování části domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem

„První seznam zahrnuje uživatele, kteří se stěhují do zařízení Vividus East, říká vrchní sestra Markéta Bašková.

Čtěte také

Další papír s různými jmény, barvami a šipkami trochu připomíná scénku ze slavného filmu Kulový blesk. Právě tak si personál domova v nadsázce současnou situaci pojmenoval.

Klienti, kteří v domově zůstali, se budou průběžně stěhovat do uvolněných pokojů. V těch jejich mezitím začnou pracovat řemeslníci.

„Tabulka ukazuje, že uživatelé označení oranžově se mohou stěhovat dnes, popisuje Markéta Bašková.

Další přesuny seniorů budou následovat po ukončení jednotlivých částí rekonstrukce. Na to ještě přesný manuál neexistuje. „To budeme řešit, až to nastane. Což bude zase zhruba za tři až čtyři měsíce.

Nový domov najde 27 klientů v soukromém zařízení Vividus East. Za roční podnájem zaplatí Královéhradecký kraj soukromému vlastníkovi 16 milionů korun. Starat se o klienty budou ale stále zaměstnanci krajského domova pro seniory.

Spustit audio

Související