Josef Melen: „Pětka“ byla nesnesitelný cejch. Už s ní ale umím žít a koukám se s radostí do budoucna

3. listopad 2023

Zpěvák a moderator Josef Melen byl hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. Víc a víc se teď vrací na pódia, kde byl v 80. letech jako doma, protože se stal dětskou hudební hvězdou té doby. Kdo by neznal například jeho písničku Né, pětku ne!

Je pravda, že jste uměl hrát na bicí dříve, než jste zasedl do školních lavic a naučil se číst a psát?
Je fakt, že mi mohly být tak tři čtyři roky, když táta cvičil doma ve Vlastislavi na kytaru a já bral vařečky a třískal do nábytku. Naši mi pak raději podstrčili kastroly. Sotva pětiletý už jsem měl své první bicí a přidalo se cvičení na akordeon, klavír a nastal každodenní dril.

A v tu chvíli jste se stal právoplatným, byť nejmladším členem rodinné kapely?
Ano, já na bicí, táta sólo kytara a strýc basová kytara: to jsme byli v té nejlepší našlápnuté rockové sestavě. Dodnes mě nesmírně mrzí, že jsme bigbít postupně ohoblovali a ustoupili do kláves. Abychom měli práci, byli jsme nuceni hrát i jiný žánr. Kulturní sály plné dětí nebo domovy důchodců si žádaly i lidovky.

Čtěte také

Pamatujete si, když si vás Viktor Sodoma na trutnovském pódiu vyhlédl a vzal jako sedmiletého k sobě?
To už si dnes umí jen málokdo představit. Sólista Pepa Melen, bubeník a zpěvák u Viktora Sodomy a později u Kroků Františka Janečka. Ale pak jsem nenáviděl tu svoji slavnou "Pětku" a její cejch. Nechtěl jsem být stále to malé dítě, ten malý Pepíček Melen. Takže jsem si oblékl boty dospělosti a pěkně je sešněroval.

V devatenácti letech jsem se oženil v domnění, že založení vlastní rodiny něco změní. K tomu jsem začal podnikat na knižním trhu. Nic z toho samozřejmě nedopadlo dobře. A přišly těžké časy.

Co vás vysvobodilo?
Až má druhá žena. Člověk zjistí, že není na problémy úplně sám a to má velkou váhu. Ale sám se sebou jsem dokázal být až mnohem později.

V roce 2009 jsme se na jedné akci, kde jsem byl jako moderátor, potkali s dnes již zesnulým Petrem Mukem. Zapovídali jsme se a on mi nabídl úplně jiný pohled. Vysvětlil mi, že to, co mám já, ten pro mě nesnesitelný cejch, by si přáli mít mnozí jiní, kteří zpívají a nikdo je nezná.

Přinutil mě přemýšlet o tom, jak jméno Melen využít a nebránit se minulosti. A to byl pro mě zlomový okamžik, ta hořkost ze mne vyprchala. Našel jsem odvahu nenechat si nic líbit a dělat svou hudbu navzdory všem nepřejícím prognózám. Psal jsem si celé ty roky písničky zhrzeně do šuplíku a najednou jsem měl chuť to nevzdat. Natočil jsem nové věci a nabídl je rádiím.

Na světě je úspěšná písnička s názvem Tak jsem tu zpátky, kamarádi. První singl z připravovaného alba s názvem "50", které bude plné výhradně dosud nevydaných písní.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se zpěvákem s moderátorem Josefem Melenem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související