Jóga je úžasný most, který spojuje naši mysl s tělem, usmívá se lektorka jógy Gabriela Bašková

5. květen 2023

Když si jógu pustíme do života, budeme překvapeni, jaký má rozsah a jak hluboce nás může ovlivňovat. Jóga je skvělým průvodcem a silným nástrojem jak zvýšit kvalitu života. Je to prostor kde si odpočinout, nabrat síly, ponořit se do sebe. A tak józe věnujeme rozhlasovou poradnu s Gabrielou Baškovou.

Jóga je jako silný strom s hlubokými starobylými kořeny, který se větví a košatí až k nebi. Všechny styly jógy mají stejný základ, ale stejně jako u stromu roste každá větev jiným směrem, tak i jednotlivé druhy jógy na sebe navazují, prolínají se, ale každá se vydává jiným směrem, rozvíjí jiné fyzické a duchovní schopnosti.

Rozvětvenost jógového stromu je jeho bohatstvím

Každému z nás může vyhovovat více jógových stylů. Do srdce jógy vede tolik cest, kolik je lidí na světě. A v tom je právě její kouzlo. Prolíná se s naším životem, je tu pro nás v jakémkoliv jsme rozpoložení. Naše tělo a naše mysl je každý den v jiné náladě, má jiné potřeby.

Vždy je důležité uvědomit si, co od cvičení očekáváme, jak se momentálně cítíme a co potřebujeme. To vidím jako základní pravidlo.
Gabriela Bašková, lektorka jógy

Jóga je jako most, který spojí naši mysl s naším tělem, ať jsme zrovna plni energie a nebo melancholie. Jóga je jen jedna, ale každý z jógových přístupů má svoji specifickou energii a kultivuje jiné kvality.

V poslední době si jóga získává stále více příznivců, protože jde o cvičení i relaxaci dohromady.

Čtěte také

Ano, je to tak. Mnoho lidí teď hledá i pomoc pro své tělo, když se cítí vyčerpaně nebo cítí nějakou bolest. A návrat k popularizaci jógy skutečně nastává.

Stůl se nám přeměnil na takovou malou tělocvičnu z pomůckami. Protože existuje nepřeberné množství pomůcek, které jóga v současnosti využívá. To ale dřív nebylo, ne?
Tak v klasické józe se také používaly pomůcky, které přetrvaly až do dnešních dnů. Ale určitým způsobem se jóga stala více populární mezi širokou veřejnost, protože dříve byla často spojována s náročnými pozicemi nebo s náročnými dechovými technikami a meditací. A to třeba úplně neoslovilo každého.

Ale je jóga prováděna populární, moderní formou a třeba právě pomůcky, které tady mám, což jsou hudební nástroje, mají navodit harmonii v těle, máte se při jejich zvucích cítit dobře a uvolněně. Pak jsou ti i jógové karty, které mohou pomáhat začátečníkům, když se učí jógové pozice. Aby věděli, jak správně na to a aby to pro ně bylo i zábavnější.

Jak si správně vybrat svůj jógový styl? Protože někdo chce relaxovat, někdo zpevnit tělo, jiný chce vypadat krásně v létě.

Čtěte také

Ano, to říkáte správně, je vždy důležité uvědomit si, co od cvičení očekáváme, jak se momentálně cítíme a co potřebujeme. Někomu bude vyhovovat relaxační druh jógy, protože má hodně stresu, hodně vypětí nebo řeší problémy v rodině, které mohou vyčerpávat a potřebuje tak zklidnit a uvolnit.

Pak může někdo chtít jógu použít k vybudování lepší fyzické kondice, chce zpevnit určité svaly, které ochabují a protáhnout ty zkrácené. Nebo je možné se zaměřit na jógu s určitým cílem, například hormonální jóga se věnuje problémům s endokrinním systémem, může často pomáhat zvládat zdravotní obtíže nebo odstranit bolest z těla.

Takže to bych viděla jako základní pravidlo. Uvědomit si, co od cvičení očekáváme a co potřebujeme.

Lada Klokočníková vám s Gabrielou Baškovou představily novinky, které nabízí jóga. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související