Jiří Skopal: Při poslechu sboru Jitro vám nezmizí úsměv z tváře. Těchto slov kritika se stále držíme

19. leden 2021

Vždy, když potkám profesora Jiřího Skopala, sbormistra Královéhradeckého dětského sboru Jitro, tak se mi vrátí dětství a vzpomínky na úžasná léta ve sboru pod jeho vedením. Královéhradecký dětský sbor Jitro, který odborná kritika hodnotí jako jeden z nejlepších dětských sborů na světě, ani v této prapodivné době nezahálí a pilně zkouší.

Kdy jste naposledy zpívali lidem na koncertě?
Je to už několik měsíců, bylo to 29. srpna v krásném prostoru v Broumově v rámci festivalu Za poklady Broumovska. Bohužel vše další, koncerty s Komorní filharmonií Pardubice a samostatné koncerty, vánoční turné, listopadové turné do Ameriky, všechno odpadlo. A skoro vše se přesunulo na pozdější termíny. Jsme moc rádi, že jsme měli odvahu a zvládli jsme o prázdninách, čili před necelým půlrokem, odjet ještě na Island.

Profesor Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prof. Jiří Skopal (*15.8.1947)

sbormistr, hudební pedagog a organizátor hudebního dění. Od roku 1974 působí na Pedagogické fakultě Univerzity v Hradci Králové. V roce 1977 převzal vedení pěveckého sboru, který o rok později dostal název Královéhradecký dětský sbor Jitro. S tímto tělesem dosáhl národních a mezinárodních úspěchů na koncertních pódiích i v prestižních světových soutěžích.

Na Islandu jste byli poprvé. Jaké to bylo?
Úžasné. Měli jsme tam pouze dva koncerty, ale na dvou nejprestižnějších místech Islandu, v Reykjavíku, v obou hlavních katedrálách. A myslím si, že byl nezapomenutelný zážitek nejen pro mě ale i pro děti.

Měli jsme odvahu a stihli o prázdninách odjet na Island. Byla to láska na první pohled a nezapomenutelný zážitek pro mě i pro všechny děti.
Profesor Jiří Skopal, sbormistr Královéhradeckého dětského sboru Jitro

Vy samozřejmě jezdíte po celém světě. Ale Island se stal takovou láskou na první pohled?
Ano. A vyšlo i neuvěřitelně krásné počasí na Island.

Čtěte také

Jaké je na Islandu publikum?
Publikum bylo výborné, i když jsme tam zažili dobu omezení, čili vzdálenosti mezi posluchači, roušky a tak dále.

Jak vlastně vyučovat a zkoušet ve sboru, když se nemůže pořádně sejít dohromady?
Nikdy ani ve snu jsem si nepředstavil, že to takto jednou bude. Je to určitě složitá doba a zvlášť v oborech, jako je hudba či sport. Online výuka určitě není plnohodnotnou náhradou přímé výuky. Čili plavat se nenaučím, když se budu dívat do počítače. Obdobně je to i se zpíváním. Takže máme hlavně individuální online pravidelnou výuku, kdy se setkáváme. Řešíme to tím, že děti studují nové skladby a posílají nahrávku svého hlasu do sborové podehrávky a každý týden mají jiný úkol.

Královéhradecký dětský sbor Jitro se vrátil z úspěšného turné po Islandu

Před Vánocemi jste se snad i mohli ve skupinách chvíli scházet.
Před Vánocemi šlo potkávat se ve skupinách do 10 osob, takže jsme zpívali v oktetech. A to jsme právě prověřili z oné online výuky a z těch nahrávek, že i těžkou skladbu napoprvé ta osmička zazpívá, přijde jiná osmička a znovu ji zazpívá. Čili jde i tímto způsobem pracovat.

Každý pracuje sám doma individuálně na skladbě.
Ano, musí ukázat, že umí číst z not, že to umí zvládnout sám.

Tedy je to nová výzva a možná také i nějaké pozitivní zjištění.
Já také mám každý týden 5 minut individuálního poslechu každého zpěváka, takže mám mnohem lepší přehled o jejich kvalitách a výsledcích.

Čtěte také

O Jitru se říká, že je klenotem naší české kultury. Já bych pane sbormistře, alespoň větičku z jedné kritiky teď ocitoval: Jedním z duši naplňujících zvuků na této planetě musí být zpěv Jitra, českého dívčího sboru, nálada každého se pozvedá v okamžiku, když jejich hlasy naplní prostor. To je krásné.
Z toho máme velkou radost. Je to z kritiky našeho cédéčka Otvírání Bohuslava Martinů. Vyšlo po světě několik hezkých kritik. A jedna se mi moc líbila, bylo tam napsáno: Po celé dva dny, když jsem poslouchal tohle CD, tak mi nezmizel úsměv z tváře. Tak jsem si říkal, to bychom mohli používat. Myslím, že je to z kritiky Gramofon Magazine, nejprestižnějšího světového časopisu, kde vycházejí kritiky na přední orchestry a opery. Čili to potěší.

Čtěte také

Co vás vlastně potěší víc? Když čtete takové krásné kritiky nebo jsou to přeci jen koncerty a setkání s publikem?
Určitě je to zážitek z koncertů. To, co nám teď trošku chybí.

Co vy vás mělo čekat v roce 2021?
Já věřím, že se naše plány uskuteční. První koncert, který je naplánovaný, je českolipský komorní cyklus, festival Lípa Musica, kde máme 23. března v 19 hodin zpívat. A já jsem optimista, věřím, že to bude. Plány máme samozřejmě velké, nejen domácí jarní a podzimní koncerty, ale také dvě odložená turné v Americe, měli jsme být v březnu a v listopadu minulý rok. A dlouho jednám se sborem, s kterým jsme se spřátelili na festivalu v Austrálii před dvěma lety, o návštěvě a koncertech na Novém Zélandu. To by byl zase návrat na jižní polokouli, kde bylo Jitro v Austrálii před těmi dvěma lety také poprvé. A zapomněl jsem na soutěž první týden v červenci v italském Lecce, kde budeme už počtvrté.

Jitro ve Versailles

Přijímáte teď vůbec nové zpěváčky?
Určitě přijímáme, na webových stránkách www.jitro.cz j e přihláška, může ji rodič pro dítě vyplnit a poslat. My ji rádi přijmeme. V září ty nábory příliš neproběhly, protože se velmi brzo uzavřela možnost vstupu do škol.

I když některé děti v šesti letech zpívají špatně, nakonec zazpívají šestnáctihlasy v Japonsku. Protože dřina je důležitější než talent.
Profesor Jiří Skopal, sbormistr Královéhradeckého dětského sboru Jitro

Jak poznáte, jestli mají děti talent a hodilo by se pro ně zpívání ve sboru?
Po oné online přihlášce online se spojíme a poslechneme si kandidáta. Zazpívá jednoduchou písničku. Ale řekl bych, i když některé dítě zazpívá v šesti letech špatně, tak tyto děti nakonec zpívají šestnáctihlasy v Japonsku.

Protože dřina je určitě také důležitá.
Dřina je nejdůležitější, důležitější než talent.

Profesor Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká profesor Jiří Skopal, sbormistr královéhradeckého broušeného hudebního diamantu, dětského pěveckého sboru Jitro. Moc děkuji za návštěvu. A přeji vám, ať se Jitro co nejdříve vrátí na pódia a následně do našich duší.
Já děkuji za pozvání a přeji krásný den. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související