Jičín v dějinách a plno otazníků. 470 stran komiksu ukazuje nejrůznější příběhy a pověsti Jičínska

1. únor 2023

Je hodně způsobů, jak vzbudit u dětí zájem o dějiny a historii jejich města. Na jeden krásný přišli v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně, kde vymysleli úžasnou komiksovou knížku. Ke spolupráci přizvali malíře Matyáše Proška. 

Dnes k nám do studia dorazili ředitel Regionálního muzea a galerie v Jičíně PhDr. Michal Babík a spolu s výtvarníkem Matyášem Proškem, aby společné dílo představili.

Nápad na knihu vznikl podle známého cyklu obrázkových seriálů z 80. let minulého století, Obrázky z českých dějin a pověstí.
PhDr. Michal Babík, ředitel Regionálního muzea a galerie v Jičíně

Představte nám komiks Jičín v dějinách a plno otazníků. Je to tedy pořádně těžká knížka.
Michal Babík: Ano, knížka má 470 stran. A nápad na ni vznikl podle známého cyklu obrázkových seriálů, který začal vycházet už v 80. letech minulého století, Obrázky z českých dějin a pověstí.

Čtěte také

Ano, to byl úžasný komiks, který mě také vtáhnul do dějin. Takže tam byla inspirace?
Michal Babík: Ano, to byla prvotní inspirace. A naše jičínské muzeum nese podtitul Muzeum hry, což automaticky trošku znamená, že chceme hravým způsobem podávat historii regionu, kulturu a přírodu. Původní myšlenka byla, že si necháme namalovat od Matyáše určité množství ilustrací, které budou použity pro edukační účely. Ale když ony ilustrace vznikly, tak jsme si řekli, pojďme z nich udělat knihu. A to jsme na konci loňského roku dotáhli a knížku vydali.

Jak jste přišli na Matyáše Proška? Protože vím, že on není vystudovaný ilustrátor, je to architekt. Je to tak Matyáši?
Matyáš Prošek: To je pravda.
Michal Babík: A jak jsme na Matyáše přišli? Trošku se známe z Jičína, i když on je z Českého Dubu. A moc nám sedí jeho výtvarný styl. Jakým způsobem kreslí, je to trošku takové imaginativní a to se nám právě líbí.

A vám se, Matyáši, také líbil nápad, se kterým za vámi přišli z jičínského muzea?
Matyáš Prošek: Líbil. A hlavně, jak je ta knížka obrovská, rozsahově velmi náročná, tak mi to i trošku změnilo styl. Také jsem poznal úplně nový způsob práce díky tomuto úkolu.

Začínali jsme příběhem o vzniku Jičína a tam jsem ještě hledal formu, jak to bude celé vypadat. To je nejvíc vrstevnatý obrázek.
Matyáš Prošek, malíř a ilustrátor

Jste vystudovaný architekt, takže tam je asi předpoklad, že musíte umět malovat. A zjistil jsem, že jste třeba také pomaloval v Liberci tramvaj.
Matyáš Prošek: To všechno vznikalo, když jsem ještě studoval na Technické univerzitě v Liberci, kdy jsem dostal tuto příležitost. Bylo to v rámci výročí univerzity a takto krásně jsme to mohli využít, prezentovat školu prostřednictvím pomalované tramvaje.

Jičín v dějinách je rozsáhlá knížka, má 470 stran. Kolik je tam vlastně obrázků?
Matyáš Prošek: Něco přes 300. Asi 333, podobně jako ve známé dětské říkance.

Jak dlouho jste na knize pracovali?
Michal Babík: Je to výsledek asi čtyřleté, možná pětileté práce. Protože jsme ještě neřekli, že to není jen kniha, ve které jsou obrázky, ale jsou v ní zastoupeny i muzejní sbírkové předměty, které v každé kapitole nějak souvisí s tím příběhem. Těmi sbírkovými předměty z fondů našeho muzea tak trošku popularizujeme i sbírku jičínského muzea.

Čtěte také

Pane řediteli, vy jste řekl, že jste muzeem hry, že si u vás nejen děti, ale i dospěláci interaktivní formou dávají takříkajíc do těla. Jak byste vaše muzeum představil?
Michal Babík: My jsme standardní regionální instituce, která představuje dějiny, kulturu a přírodu regionu, nejenom tedy města Jičína. A snažíme se to dělat interaktivní hravou formou. To znamená, že návštěvníci si u nás mohou spoustu věcí vyzkoušet, na dost exponátů si mohou sáhnout. A máme i takovou hru, kterou mohou absolvovat, utočit si svoji vlastní hůlku, která má symbolizovat vévodskou hůlku Albrechta z Valdštejna, a další záležitosti.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně sídlí v jičínském Valdštejnském zámku na náměstí. Tak mě zajímá, jestli je v komiksové knížce také zmínka i o ohromném výbuchu, když někdy v 17. století vyletěl zámek do povětří?
Michal Babík: No, aby tam o tom zmínka nebyla. Je to jedna z nejdůležitějších událostí, které se v 17. století v Jičíně vůbec staly. Bylo to v únoru 1620 a byl to obrovský výbuch, který souvisel se sporem o dědictví o jičínský zámek. A onen výbuch bude souviset i s naší novou připravovanou expozicí, kterou v současnosti připravujeme.

Čtěte také

Na čem jste se Matyáši vy v knize nejvíc vyřádil, co se týče obrázků? Který z příběhů z dějin Jičína se vám líbil nejvíc?
Matyáš Prošek: Začínali jsme příběhem o vzniku Jičína a tam jsem ještě vůbec nevěděl co a jak. Trošku jsem si hledal formu, jak to bude celé vypadat. Takže s tím jsem se mazal asi nejvíc, jsou tam schované i různé vtípky, je to nejvíc vrstevnatý obrázek. Je to asi třetí kapitola a pak už prostě obrázky létaly jeden za druhým, byla to fakt jízda.

Museli jste nějaké události třeba vyškrtnout z knížky? Nebo se tam opravdu vešlo všechno, co se týče dějin Jičína?
Michal Babík: Je to jen taková ochutnávka z dějin Jičína. Takže jsme museli vybírat nosné události, které se dají zachytit do nějakého příběhu. Je to opravdu jen několik kapitol z dějin Jičína, končíme rokem 1968.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně - Muzeum hry
Již od konce 19. století se tato instituce snaží získávat, uchovávat a zpřístupňovat hmotné doklady o vývoji člověka a prostředí, ve kterém žije. Sbírky a expozice zachycují nikoliv pouze kulturní a přírodní hodnoty Jičína, nýbrž dokumentují vývoj a historii celého širšího regionu Jičínska a jižní části Geoparku Český ráj.

A nechystáte se pokračovat do současnosti?
Michal Babík: Uvidíme. Obecně se historici neradi pouštějí do novějších dějin, ale možná, že něco do budoucna vznikne.

Už máte nějaké reakce na knížku?
Michal Babík: Zatím sbíráme pozitivní reakce, kniha je na světě teprve měsíc a my jsme ji ještě ani nepokřtili. Takže mohu všechny pozvat, kdo bude mít zájem, může se zúčastnit křtu knížky Jičín v dějinách a plno otazníků 16. února od 16:30 hodin v našem muzeu.

Malíř a ilustrátor Matyáš Prošek a ředitel Regionálního muzea a galerie v Jičíně Michal Babík byli dnes našimi hosty. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související