Komiks není jen Čtyřlístek a další tvorba pro děti!

5. listopad 2014

Galerie Města Trutnova připravila soubornou výstavu českých kreslířů a autorů komiksu. Na výstavě nechybí práce Karla Jerie, Petra Korunky, Tomáše Kuthana nebo trutnovského Jiřího Grusse. Všichni autoři vytvořili přímo pro výstavu také po jednom díle na motiv Krakonoše.

Do trutnovské galerie vás na komiks zavede Hana Veselá.

Krakonošové je název souborné výstavy kreslířů, ilustrátorů a autorů českého komiksu. Jedná se o reprezentativní výběr mladých osobností, které se už v českém prostředí etablovaly jako uznávaní tvůrci v uvedeném oboru. Pojítkem jejich prací je téma Krakonoše, ke kterému svým způsobem přistoupil každý ze zúčastněných, ale jádro výstavy tvoří volný výběr z jejich dosavadní tovrby.

Expozice Krakonošové aneb česká komiksová špička bude v Trutnově otevřená do 20. prosince 2014.

Karel Jerie - Candid

Komiks je umělecké médium, někdy označováno jako "deváté umění", ve kterém jsou za sebou chronologicky uspořádány kresby nebo jiná zobrazení s případným doprovodným textem v cílených sekvencích. Dohromady tedy vytvářejí celek, nejčastěji příběh. Jednomu obrázku, který většinou zachycuje jeden okamžik, se v komiksové terminologii říká panel. Podmínkou je, že panely musí být uspořádány juxtapozičně, tedy vedle sebe (čímž vzniká důležitá odlišnost mezi komiksem a např. animovaným filmem).


Zvětšit mapu
autor: Hana Veselá
Spustit audio