Jičínské muzeum bude mít brzy konečně dostatek místa pro všechny své sbírkové předměty

29. květen 2021 08:56

Stavaři a dělníci dokončují nový objekt depozitáře Regionálního muzea a galerie v Jičíně v městské části Robousy. Hotovo má být v srpnu. Stavební část vyjde na více než 25 milionů korun, náklady na vnitřní vybavení budou necelé 3 miliony korun. 

Čtěte také

Díky tomuto novému objektu vznikne dostatek prostoru pro pracovníky, badatele a hlavně pro uložení sbírkových předmětů. Ty jsou totiž teď uloženy na třech místech, které nejsou vyhovující.

Vstupujeme do velké depozitární haly v přízemí.

„Tady by měly být umístěny sbírkové předměty z oboru etnografie, to znamená lidové truhly, skříně nebo zemědělské nářadí," vysvětluje ředitel Regionálního muzea a galerie Jičín Michal Babík.

Není tu jediné okno, denní světlo úplně chybí.
„Je tu ovšem spousta zářivek, takže umělé světlo tady je. A denní světlo je v podstatě nepřípustné pro uložení sbírkových předmětů, protože obsahuje infračervené záření a to není vhodné pro dlouhodobé skladování."

Stavaři a dělníci dokončují nový objekt depozitáře Regionálního muzea a galerie v Jičíně v městské části Robousy

Z depozitáře přecházíme do dalších místností, kde vznikly kanceláře, badatelny a laboratoř pro archeology. Nechybí ani výtah.

V prvním patře už dělníci montují pojízdné kolejnice. Těch by tu mělo být celkem 13 metrů.

„Bude to zhruba 2,5 metru vysoké a v každém regálu by mělo být nějakých 30 polic," vysvětluje pan Nečas, který společně s kolegou právě namontoval jeden z posledních kusů.
„Položí se to na zem, zavrtá, potom se to znivelizuje a dá do roviny."

Čtěte také

„Opravdu dokonale využijí prostor do objemu i do výšky," popisuje výhodu posuvných regálů Michal Babík.

Stavba včetně vnitřního vybavení má být hotova v srpnu.
„Potom budeme měřit parametry vlhkosti, teplotu a tak podobně. A čekat nějakou dobu, jak se nová budova bude chovat. V momentě, kdy bude všechno optimální, my věříme, že to bude třeba za měsíc nebo dva, tak začneme sbírky stěhovat."

Muzeum bojovalo s nedostatkem místa, sbírka totiž neustále roste, přibývá darů a nálezů.
„Například naši archeologové jsou teď velmi činní, provádí se spousta staveb a každý archeologický výzkum přináší bezpočet plných banánových krabic s nálezy. Vše musíme uskladnit a zanechat pro budoucnost."

Regionální muzeum a galerie v Jičíně - Muzeum hry
Již od konce 19. století se tato instituce snaží získávat, uchovávat a zpřístupňovat hmotné doklady o vývoji člověka a prostředí, ve kterém žije. Sbírky a expozice zachycují nikoliv pouze kulturní a přírodní hodnoty Jičína, nýbrž dokumentují vývoj a historii celého širšího regionu Jičínska a jižní části Geoparku Český ráj.

Nově vybudované prostory by podle Michala Babíka měly být dostačující a vznikne i místo navíc, které se prý do budoucna rozhodně hodit bude.

Spustit audio

Související