Jeřáb nastěhoval do trutnovské nemocnice novou magnetickou rezonanci. Pacienty přivítá v dubnu

5. únor 2019 08:13

Modernizace radiodiagnostického oddělení Oblastní nemocnice Trutnov zdárně pokračuje. V pondělí 4. února dodavatel přivezl a začal instalovat novou magnetickou rezonanci. Přístroj váží 8 tun a stojí téměř 23 milionů. Do budovy jej musel po částech dopravit jeřáb přímo z ulice. Do zkušebního provozu půjde během března, první pacienty přivítá začátkem dubna. 

„Modernizace trutnovské radiodiagnostiky bude stát téměř 28 milionů korun. Přístroj samotný vyjde na necelých 23 milionů, stavební úpravy na zhruba 5 milionů. Po úpravách vznikne moderní, pohodlné a příjemné prostředí nejen pro pacienty, ale také pro náš personál. V současné době chceme pořídit novou magnetickou rezonanci také do nemocnice v Náchodě a do budoucna zvažujeme novou rezonanci i do Oblastní nemocnice Jičín,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Díky hokejovým fanouškům i hráčům má Dětské oddělení nemocnice v Trutnově novou hernu

Díky hokejovým fanouškům i hráčům má Dětské oddělení nemocnice v Trutnově novou hernou

Pacienti na dětském oddělení Oblastní nemocnice Trutnov, a. s., mají novou hernu. Iniciátorem nápadu byli fanoušci hokeje Ultras Trutnov a hráči HC Krkonoše, kteří uspořádali sbírku. Rekonstrukce herny vyšla na zhruba 70 000 Kč. Další novinkou na dětském oddělní bude pořízení EKG, které sponzoruje společnost ČEZ teplárenská, a. s.

Cenu přístroje uhradí z 85 procent dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a zbytek dofinancuje Oblastní nemocnice Trutnov. Stavební úpravy zafinancuje Královéhradecký kraj.

Magnetická rezonance nabídne pacientům širší spektrum a kratší dobu vyšetření. Lékařům zase mnohem kvalitnější zobrazovací schopnosti a přesnější diagnostiku. Nejprve je však čeká důkladné školení.

„Nová magnetická rezonance má pětkrát vyšší intenzitu magnetického pole než přístroj, který jsme tu dosud měli. Je to špička ve své kategorii a přesahuje standardy i v jiných nemocnicích. Zkvalitní a zpřesní diagnostiku, v mnoha případech ji i zrychlí. Rozšíří se spektrum vyšetření, které zde budeme moci provádět. Je to obrovský skok kupředu,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení Jiří Bažant.

Stěhování několikatunové magnetické rezonance se uskutečnilo za plného provozu

Pracovníci dopravní firmy usměrňovali provoz v ulici M. Gorkého, zatímco velký jeřáb vykládal největší, téměř šestitunovou část přístroje a přenášel ji přes plot k budově nemocnice. V její zdi stavbaři vytvořili velký otvor, aby tudy mohla magnetická rezonance projet. Na zemi ležely kovové pláty, po kterých pracovníci dopravní firmy přístroj připevněný na kolečkách dotlačili až na místo.

Stěhování magnetické rezonance do Oblastní nemocnice Trutnov

Starou magnetickou rezonanci, která v Trutnově sloužila přes deset let, hodlá vedení Královéhradeckého kraje věnovat arménským lékařům.

Královéhradecký kraj zrušil tendr na výstavbu laboratoří v trutnovské nemocnici. Jaké byly důvody?

Laboratoře v Jihomoravském inovačním centru

Královéhradecký kraj zrušil vyhlášený tendr na stavební práce v Oblastní nemocnici Trutnov. Ten byl vypsaný už vloni v září. Přihlásily se do něj nakonec tři stavební společnosti, přesto se řízení zastavilo.

„V Trutnovské nemocnici nemůžeme provozovat dva takovéto přístroje, i když by to pro nás i pro pacienty bylo příjemné. Dvě pracoviště nejsme schopní obsadit personálně a nepokryjí to ani smluvní vztahy s pojišťovnami. Během loňské návštěvy partnerského regionu Tavuš v Arménii jsme s hejtmanem Jiřím Štěpánem jednali o možnosti darovat magnetickou rezonanci arménskému ministerstvu zdravotnictví. O případném darování rozhodne krajské zastupitelstvo,“ vysvětlil Aleš Cabicar.

Zájem o vyšetření na magnetické rezonanci je obrovský a s tím jsou spojeny bohužel také dlouhé čekací doby. V regionu je totiž v nemocnicích Zdravotnického holdingu pouze jediný přístroj. Koncem loňského roku tak Oblastní nemocnice Trutnov na oddělení posílila směny, aby vyšetřila denně více pacientů a zkrátila tak čekací doby. Nová rezonance by pak měla zkrátit i dobu samotného vyšetření.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související