Fakultní nemocnice Hradec Králové má spoustu plánů. Řeší i parkování a výjezd z areálu

6. leden 2019

Fakultní nemocnice Hradec Králové chce v letošním roce zahájit stavbu nového transfuzního oddělení. Největší zdravotnické zařízení v Královéhradeckém kraji ročně ošetří přes čtvrt milionu pacientů. Podle ředitele nemocnice Vladimíra Paličky má v roce 2019 kromě stavby transfuzního oddělení i spoustu dalších plánů. Vedení jedná také o zlepšení parkování v okolí nemocnice.  

21 sálů s nejmodernější technikou. V hradecké nemocnici vznikne jeden z největších operačních traktů u nás

Lékaři v IKEMu provádějí první transplantaci dělohy v ČR

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové vznikne jedno z největších chirurgických center v Česku. Na jednom místě má být 21 nejmodernějších operačních sálů. Vedení nemocnice ve středu vypsalo architektonickou soutěž na modernizaci za téměř 2 a půl miliardy korun. Centrum má pacientům sloužit nejpozději v roce 2026.

„Fakultní nemocnice má mnoho plánů, které se týkají různých oblastí. Personálu, stavebních, technických i medicínských aktivit a podobně. Ale my jsme nyní na přelomu roku soustředili hlavně naše úsilí k tomu, abychom dobře fungovali s naším personálem. Abychom pracovníkům vytvořili dobré podmínky, protože z nich se může odvíjet to, že budeme poskytovat kvalitní medicínskou péči," říká ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Je dostatek personálu ve fakultní nemocnici?
„To nemohu říci, není dostatek personálu. Ale v současné době to není žádné super drama. Jsme celkem vyrovnaní ve stavu zdravotních sester, ale to se vždy v průběhu roku mění. Takže budou ubývat, chodí na mateřskou dovolenou a podobně. Chybí nám také nějací lékaři, takže doufáme, že se nám podaří i díky těm opatřením o kterých jsem mluvil, další sehnat a ten stav zlepšit."

Rychlá léčba v ikovém centru královéhradecké fakultní nemocnice

Jaké jsou největší investiční akce ve fakultní nemocnici pro rok 2019?
„Předpokládáme, že v tomto roce zahájíme stavbu nového transfuzního oddělení. To současné sídlí ve velmi staré budově, nerad říkám to slovo, v takovém baráku, pocházejícího ještě z počátku druhé republiky. Tam zahájíme přestavbu a stavbu nové budovy. Pracujeme také na přípravě stavby infekční kliniky a také na obrovské investiční akci, která nás čeká v příštích 5 až 8 letech, a to je výstavba nového chirurgického pavilonu."

Plánuje nemocnice také nákup nějakých nových lékařských přístrojů?
„V přístrojové technice se spíše snažíme udržovat stávající stav a technologicky jej obnovou posouvat na maličko lepší úroveň. Velkou přístrojovou investici chystáme zavedením třetího lineárního urychlovače, což je přístroj sloužící k ozařování pacientů s nádorovými chorobami. Protože to je bohužel velký problém současné medicíny. Tedy tento přístroj určitě pořídíme a dáme jej do chodu. Nakoupili jsme robotickou chirurgii a provozujeme ji. Takže si myslím, že je fakultní nemocnice docela slušně přístrojově vybavena."

Provizorní parkoviště u královéhradecké fakultní nemocnice by mělo být hotové ještě letos

Parkování (ilustrační foto)

Radnice v Hradci Králové pokračuje v přípravách výstavby provizorního parkoviště u fakultní nemocnice. Plocha z betonových panelů nabídne místo pro téměř 250 aut. Město za ni zaplatí necelých 10 milionů korun. 

Dlouhodobým problémem je parkování v okolí nemocnice. Změní se na tom letos něco?
„To je opravdu dlouhodobý problém. Předchozí náměstek pro investiční rozvoj nám přislíbil, že bude alespoň provizorní parkoviště před vjezdem do fakultní nemocnice už na podzim loňského roku. Zatím je tedy vidět, že tam nic takového není. Jednání s novým primátorem máme přislíbeno během příštích deseti dnů. A toto bude jedna z hlavních otázek, které budeme chtít řešit. Parkoviště, semafory, vjezd do nemocnice, úprava křižovatky Mileta a podobně."

Podle ředitele Vladimíra Paličky má fakultní nemocnice od magistrátu města příslib, že zmíněné semafory k výjezdu z areálu nemocnice vrátí už do poloviny letošního roku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související