Královéhradecký kraj zrušil tendr na výstavbu laboratoří v trutnovské nemocnici. Jaké byly důvody?

7. březen 2018 10:45

Královéhradecký kraj zrušil vyhlášený tendr na stavební práce v Oblastní nemocnici Trutnov. Ten byl vypsaný už vloni v září. Přihlásily se do něj nakonec tři stavební společnosti, přesto se řízení zastavilo.

Celkové zadání na stavební práce v trutnovské oblastní nemocnici bylo krajskými zastupiteli schváleno už vloni a jedná se o zakázku ve výši zhruba 170 miliónů korun.

Do tendru se přihlásily celkem tři společnosti, ale podle Václava Řehoře z ODS, náměstka hejtmana zodpovědného za oblast investic a majetku, ani jedna nakonec neuspěla: „Ze tří účastníků dva překročili maximální nabídkovou cenu. Ta byla nepřekročitelná podle zadávacích podmínek. A ten třetí uchazeč se sice vešel do cenové nabídky, nicméně ve své nabídce nedoložil některé podstatné doklady. Kváli nim byl opakovaně vyzýván hodnotící komisí o doložení, avšak nereagoval. Z tohoto důvodu jsme museli všechny tří účastníky následně vyloučit a po uplynutí námitkové lhůty tento tendr zrušit."

Laboratoř

A zároveň doplňuje, jak hodlá kraj nadále postupovat: „V tuto chvíli budeme vyhodnocovat celou situaci. Jak co se týká ceny, tak případně i zadávacích podmínek a způsobu vypsání tohoto tendru. A následně připravíme tendr znovu a pustíme jej do hry."

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD vidí důvody neúspěchu tendru také v nezájmu stavebních firem o zakázky tohoto typu: „Pro mne je to zpráva, že český stavební trh je nasycen. Firmy mnohdy o zakázky nemají příliš velký zájem. A proto se nehlásí jako v uplynulých letech desítky zájemců, ale pouze jednotky. Případ tohoto tendru je toho dokladem."

laboratory-2815641_1_180219-221257_rez.jpg

Situace, která teď nastala, ale podle zdravotnického náměstka Aleše Cabicara z TOP 09, nebude mít zásadní vliv na chod trutnovské nemocnice: „Momentálně si myslím, že nějaká zásadní hrozba nehrozí. Ta nemocnice samozřejmě bude tu péči poskytovat v tom rozsahu jako dosud. Já to nevidím nějak fatálně, prostě je to rozhodnutí, které rada musela udělat. A věřím, že se v dohledné době otevře tendr další."

Ten chtějí krajští radní vyhlásit nejpozději na jaře letošního roku.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související